Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.08.2020

Щодо порядку розгляду звернень

  

Статтею 1 Закону України «Про звернення громадян» передбачено, що громадяни України мають право звертатися із заявами або клопотаннями щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів, скаргами про їх порушення, зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються статутної діяльності органів державної влади, місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов'язків.

Незважаючи на те, що на час дії карантину проведення особистого прийому громадян в органах прокуратури призупинено, прокуратурою області забезпечено прийом звернень громадян на електронну пошту, поштову адресу, телефон «гарячої лінії» або через скриньку.

Відповідно до ст. 131-1 Конституції України прокуратура здійснює:
1) підтримання публічного обвинувачення в суді;
2)організацію і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, вирішення відповідно до закону інших питань під час кримінального провадження, нагляд за негласними та іншими слідчими і розшуковими діями органів правопорядку;
3) представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.

Згідно з ч. 3 ст. 2 Закону України «Про прокуратуру» на прокуратуру не можуть покладатися функції не передбачені Конституцією України.

Водночас, у першому півріччі 2020 року до прокуратури надійшло близько 800 звернень з питань, що не належать до компетенції прокурорів.

У зв’язку з цим роз’яснюємо: у судовому порядку можуть бути вирішені всі спори, які виникають у суспільних відносинах, а також оскаржені рішення, дії чи бездіяльність суб’єктів владних повноважень, якими порушені права, свободи або інтереси громадянина.

Відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в області функціонує Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у складі трьох місцевих центрів: Чернігівського, Ніжинського та Менського. Центри забезпечують надання консультацій, роз’яснень з правових питань, складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру, представництво інтересів особи в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, забезпечення захисту особи від обвинувачення.

Контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина та захист прав кожного на території України здійснює Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

І, насамкінець, звертаючись із письмовою завою до прокуратури, необхідно дотримуватися вимог статті 5 Закону України «Про звернення громадян». Зокрема, обов’язково зазначати прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання, суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником із зазначенням дати. Слід також пам’ятати, що електронне звернення без електронного підпису надсилається у вигляді скан - або фотокопії звернення з підписом заявника із зазначенням дати.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1095