Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.11.2020

Керівник обласної прокуратури заслухав стан слідства у кримінальних провадженнях та повноту реалізації представницьких повноважень за фактами неправомірного використання державного майна

  

В п’ятницю, 20 листопада 2020 року, в обласній прокуратурі відбулася оперативна нарада за участі керівників правоохоронних органів, місцевих прокуратур та відділів поліції, які долучилися до роботи у режимі відеоконференцзв’язку.

Керівник обласної прокуратури Сергій Василина заслухав інформацію про стан досудового розслідування у кримінальних провадженнях за фактами неправомірного використання майна, що перебуває у віданні установ, підконтрольних Національній академії аграрних наук України, та результати представницької діяльності прокурорів з цих питань. На території Чернігівської області свою діяльність здійснюють 9 таких підприємств.

На початку наради Сергій Василина наголосив, що під час управління ресурсами державного значення відбуваються найбільші зловживання. Це сфера з високим рівнем корупційних ризиків, а тому правоохоронні органи мають приділяти вказаному  підвищену увагу.

Наразі у провадженні слідчих підрозділів поліції перебуває 9 кримінальних проваджень цієї категорії. Тож учасники наради зупинилися на проблемах, які виникли при розслідуванні кожного з них.

Керівник обласної прокуратури зазначив, що достатніх заходів до розкриття кримінальних правопорушень, прийняття обґрунтованих остаточних рішень та відшкодування збитків не вжито. Тому закликав активізувати досудове розслідування та забезпечити прокурорами належне процесуальне керівництво.

Також, Сергій Василина підкреслив, що реагування прокурорів має бути не лише системним, а й комплексним. Відтак, наявні факти укладення фіктивних правочинів, за якими фактично в безоплатне користування приватним суб’єктам господарювання без будь-яких погоджень передаються значні масиви земель державних сільськогосподарських підприємств НААН України та протиправне вилучення особливо цінних земель з державної власності мають стати предметом представницького реагування прокурорів.

На даний час 6 позовів цієї категорії щодо майже 4 тис. га земель вже перебувають на розгляді в судах, по ряду інших фактів – завершується збір та процесуальне оформлення матеріалів для звернення до суду.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1002