Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.01.2021

У 2020 році суди задовільнили майже 400 позовів, заявлених прокурорами на Чернігівщині

  

 

Органами прокуратури області забезпечено ефективну реалізацію представницьких повноважень. Так, у 2020 році органами прокуратури області пред’явлено до суду 406 позовів на 1,8 млрд. грн., задоволено 381 позов (І рейтингове місце по державі)) на майже 865 млн. грн.  Добровільно за 51 позовом відшкодовано коштів та повернуто майна на 573 млн. грн. За результатами вступів прокурора у розгляд справ упереджено стягнення з бюджету на користь приватних осіб майже 2 млн. грн.

Повернуто та попереджено до вибуття 830 га земель. Реально виконано судових рішень на 477 млн. грн. із 569, що набрали законної сили та підлягали виконанню.

 
Заступник керівника обласної прокуратури Андрій Никифорук

Підстави для вжиття заходів представницького реагування встановлені прокурорами у сфері бюджетних правовідносин, державної та комунальної власності, охорони навколишнього природного середовища та земельних правовідносин.

Так, зреаговано прокурорами на факти укладення фіктивних правочинів, за якими фактично в безоплатне користування приватним суб’єктам господарювання без будь-яких погоджень передавалися значні масиви земель державних сільськогосподарських підприємств НААН України, та на протиправне вилучення особливо цінних земель з державної власності. Як результат, 7 позовів щодо майже 4 тис. га земель наразі перебувають на розгляді в судах.

Серед позовів, поданих у сфері державної та комунальної власності, варто відмітити позовні заяви про повернення у розпорядження держави  будівлі «Будинку сиріт» у м. Чернігові, приміщення історичного музею у Прилуцькому районі, нерухомого майна бази відпочинку в Козелецькому районі.

Також забезпечено системне представницьке реагування щодо передачі в комунальну власність безгосподарських гідротехнічних споруд.

Вивченням додержання вимог законодавства при здійсненні закупівель товарів, пов’язаних із запобіганням та лікуванням COVID-19 встановлено, що незважаючи на звільнення від сплати податку на додану вартість, окремими закладами охорони здоров’я області цей податок безпідставно включався в ціну договорів та у подальшому сплачувався на користь суб’єктів господарювання. На усунення порушень обласною та місцевими прокурорами заявлено 9 позовів, які розглянуто, кошти в сумі  312 тис. грн. вже повернуто до бюджету.

Реагували прокурори також на інші факти порушень при закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти; ухилення забудовників від сплати внесків пайової участі та інше.

Окрім того, вживалися заходи щодо зобов’язання органів влади та місцевого самоврядування визначити межі об’єктів природно-заповідного фонду та повернення у розпорядження держави земель наведеної категорії, що протиправно передані у приватну власність.

Принципову оцінку прокурорами як представницького, так і кримінально-правового характеру, надано фактам вибуття у приватну власність земель лісового фонду ДП «Остерське лісове господарство» поблизу Київського водосховища; розорювання понад 70 га прибережних захисних смуг річок Угор та Десни, витоку річки Остер.

В полі зору органів прокуратури області постійно залишаються питання відшкодування збитків, завданих порушенням вимог природоохоронного законодавства, насамперед – незаконних лісопорубок. У 2020 році судами задоволено понад 20 позовів прокурорів цієї категорії на 2,5 млн. грн. 

 

                                                                                                                Начальник управління представництва інтересів
                                                                                                                держави в суді Андрій Хряпа

 

 

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 1090