Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.03.2021

Підлітка, який успішно пройшов «Програму відновлення для неповнолітніх», суд звільнив від кримінальної відповідальності

    

На Чернігівщині за участі ювенальних прокурорів впроваджується спільний проєкт Офісу Генерального прокурора та Міністерства юстиції України – «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Одним із результатів цього проекту в області стала ухвала Корюківського районного суду, відповідно до якої кримінальне провадження за підозрою неповнолітнього мешканця Сновського району у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 289 КК України (Незаконне заволодіння транспортним засобом), закрито на підставі ст. 48 КК України, у зв`язку із зміною обстановки.

В серпні минулого року 17-річний мешканець одного із сіл Сновського району, в стані алкогольного сп’яніння незаконно заволодів легковим автомобілем АЗЛК-2141, що належав односельцю. Під час нічного катання він не впорався з керуванням, врізався в дерево, а потім утік з місця пригоди.

Після того як особу зловмисника встановили, йому було повідомлено про підозру у за ч. 1 ст. 289 КК України.

Підозрюваний на стадії досудового розслідування добровільно взяв участь у «Програмі відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

За результатами проведеної в рамках Програми роботи, підліток змінив свою поведінку, встановив позитивні соціальні зв'язки, цілком зрозумів неправомірність та негативні наслідки своїх протиправних дій, зробив для себе висновки в подальшому не скоювати кримінальні правопорушення.

У зв’язку з тим, що неповнолітній успішно пройшов Програму, щиро розкаявся, примирився з потерпілим, добровільно відшкодував завдані збитки та більше не вчиняв протиправних дій, тобто перестав бути суспільно небезпечним, прокурор направив до суду клопотання про звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 1 ст. 289 КК України, на підставі ст.48 КК України, у зв`язку із зміною обстановки. Клопотання суд задовольнив.

Головна мета «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення»  – дати шанс підлітку уникнути покарання, стати на шлях виправлення та назавжди відмовитися від хибного шляху.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 962