Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.04.2021

Керівник Чернігівської обласної прокуратури Сергій Василина виступив на сесії Чернігівської обласної ради

       

У вівторок 20 квітня під час сесії Чернігівської обласної ради керівник обласної прокуратури Сергій Василина поінформував громадськість про діяльність органів прокуратури у першому кварталі 2021 року.

Сергій Василина наголосив, що у поточному році на території області розпочали свою роботу нові окружні прокуратури. З 15 березня функціонують шість окружних прокуратур – Козелецька, Корюківська, Ніжинська, Новгород-Сіверська, Прилуцька та Чернігівська.

Нові окружні прокуратури сформовані за новим, більш ефективним принципом. Зокрема в них зменшилась кількість керівних, так званих адміністративних, посад. Також в оновлені прокуратури призначено лише тих прокурорів, які успішно пройшли атестацію і довели свою професійну компетентність та доброчесність.

«Нині завершується великий етап кадрового очищення та трансформації органів прокуратури. Його мета – розвиток ефективної інституції та відновлення довіри до неї суспільства. І ми активно рухаємося на шляху системних змін» , - підкреслив керівник обласної прокуратури.

Сергій Василина зазначив, що незважаючи на процес реформування, органами прокуратури вживаються комплексні організаційні заходи, в тому числі спрямовані на забезпечення ефективної координації діяльності правоохоронних органів регіону у сфері протидії злочинності, які, у тому числі, позитивно вплинули на криміногенну ситуацію.

Зокрема, використанням широкого спектру наданих прокурору координаційних повноважень з початку року вдалося стримати темпи росту злочинності. Досягнуто зменшення на третину (32,7%) кількості облікованих кримінальних правопорушень, у тому числі тяжких – на 6%, проти життя та здоров’я особи – на 41%. Зберігається позитивна тенденція до зменшення більш ніж на третину злочинів проти власності (35,8%), з них на 35,5% – крадіжок, на 36,4% – розбоїв.

Загалом упродовж першого кварталу 2021 року за процесуального керівництва прокурорів органами правопорядку регіону розслідувалося понад 41 тисяча кримінальних проваджень. До суду скеровано 650, а це щодня – по семеро.

Прокурорами забезпечено підтримання публічного обвинувачення у розгляді майже шести сотень кримінальних проваджень. За участю прокурорів судом апеляційної інстанції  перевірено законність судових рішень у ста двадцяти восьми кримінальних провадженнях.

«У демократичній правовій державі немає місця корупціонерам. Тому принципова, послідовна та ефективна боротьба з ними залишається одним з першочергових завдань.  Ми суттєво активізували цей напрямок діяльності.     У першому кварталі поточного року до суду скеровано вже 29 обвинувальних актів (у минулому році – 18)», - наголосив керівник обласної прокуратури.

Важливим напрямом діяльності органів прокуратури - є дієва протидія порушенням закону у земельній сфері, зазначив Сергій Василина. Масштаби зловживань у цій сфері всім відомі. «Нагріли руки» на оборудках з нею не тільки колишні високопосадовці, а й керівники інших ланок державної виконавчої влади і місцевого самоврядування.

Особливо привабливі земельні ділянки в межах населених пунктів, сільськогосподарські угіддя, землі водного та лісового фондів вилучалися з державної власності десятками тисяч гектарів.

За прокурорського втручання державі та територіальним громадам упродовж кварталу реально повернуто земель на 80 млн грн, ще на 200 млн грн позови розглядаються в судах.

Особливу увагу звернуто на використання земель підприємств Національної академії аграрних наук України. На сьогодні за позовами прокурора вже повернуто у розпорядження держави з незаконної оренди понад 2 тисячі га особливо-цінних земель.

До суду вже направлено 8 обвинувальних актів про злочини, пов’язані з земельними ресурсами (проти 6 у минулому році).

Як приклад, один з підприємців під посів сільськогосподарської культури (сої) самовільно зайняв земельну ділянку у межах пам’ятки археології, групи курганів «Довге», на території Ніжинської міської об’єднаної територіальної громади. Такі дії визначені законом як злочинні, тому обвинувальний акт вже в суді.

«Розпочату роботу з виявлення масових порушень у цій сфері ми не зупинемо. Її кінцевою метою має стати реальне повернення усіх незаконно відведених земел та притягнення винних до відповідальності», - наголосив керівник обласної прокуратури.

Також у своєму виступі Сергій Василина детально висвітлив інші аспекти діяльності обласної прокуратури протягом першого кварталу 2021 року.

Наприкінці він зазначив, що у непростих умовах системної реорганізації органам прокурати області вдалося не лише забезпечити ефективну реалізацію конституційних функцій, а й суттєво покращити результати діяльності на окремих з них.

«Ми не зупиняємось на досягнутому і спрямовуємо свою щоденну діяльність на забезпечення законності та правопорядку, захисту прав і свобод людини і громадянина, інтересів суспільства і держави.  Обласна прокуратура і я, особисто, відкриті до діалогу та співпраці в межах, визначених Конституцією та законами України», - підкреслив Сергій Василина.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 901