Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.04.2021

В Чернігівській обласній прокуратурі відбулася спільна нарада з питань додержання вимог законодавства у сфері охорони довкілля. ФОТО

      

У середу 21 квітня в Чернігівській обласній прокуратурі під головуванням керівника обласної прокуратури Сергія Василини відбулася спільна нарада керівників правоохоронних та інших державних органів «Про стан додержання на території області вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, протидії кримінальним правопорушенням проти довкілля».

Участь у заході взяли голова Чернігівської обласної державної адміністрації Анна Коваленко,  начальник ГУНП в Чернігівській області Володимир Нідзельский, директор територіального управління ДБР, розташованого в м. Києві, Денис Керман, в.о. начальника Державної  екологічної інспекції в області Валентина Дзюба, начальник Головного управління Держгеокадастру в області Олександр Старченко, начальник Деснянського басейнового управління водних ресурсів Олександр Рибалка, начальник Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Аніщенко, а також інші керівники уповноважених державних та правоохоронних органів регіону.

«Питання захисту інтересів держави у сфері охорони природного середовища є надзвичайно актуальним. З  огляду на істотний вплив стану довкілля на якість життя, рівень здоров’я, можливість сталого розвитку та добробуту людини діяльність щодо попередження, виявлення та розслідування кримінальних правопорушень у цій сфері вимагає невідкладної активізації та додаткових спільних зусиль уповноважених органів»,—  наголосив на початку наради Сергій Василина.

За його словами, у гонитві за отриманням надприбутків від господарської діяльності, мінімізації витрат, суб’єктами господарювання в області вже фактично системно здійснюється порушення вимог природоохоронного законодавства: розорювання самовільно зайнятих земель, у тому числі прибережних захисних смуг, земель природно-заповідного фонду, використання надр без отримання відповідних дозволів, засмічення та забруднення земель, незаконна вирубка лісів, протиправне вилучення земель водного та лісового фонду з державної чи комунальної власності.
Під час наради було наголошено на проблемних питанням протидії порушенням законодавства у сфері охорони довкілля.
Зокрема на тому, що зусилля правоохоронців та уповноважених органів концентруються насамперед на виявленні та фіксації окремих порушень, що допускаються фізичними особами, мають очевидний характер та здебільшого, є малозначними.   
З початку поточного року виявлено 34 кримінальні правопорушення проти довкілля, у тому числі 21 – за фактами незаконних порубок лісу.
Всього органами поліції розслідується 229 кримінальних правопорушень у сфері довкілля, більшість з яких – 148, щодо незаконних лісопорубок; 17 – незаконне полювання; 16 – незаконне зайняття рибним, звіриним та іншим добувним промислом; 13 – безгосподарське використання земель; 12– порушення правил використання або охорони надр.
В області відбувається активізація екологічно шкідливих виробництв при одночасному знижені ефективності протидії порушенням в екологічній сфері.

Також Сергій Василина зазначив, що робота Держекоінспекції в області часто зводиться до статистичної фіксації порушень. За 2 роки із майже 3 млн грн збитків, завданих незаконними лісопорубками у лісах державної власності відшкодовано лише 66 тис. грн. За наявності 624 працівників лісової охорони, необхідні та достатні заходи щодо упередження незаконного вирубування лісових насаджень невстановленими особами не вживаються, що надалі дає підстави для стягнення заподіяних збитків не безпосередньо з винних осіб, а саме з лісогосподарських підприємств.

Упродовж 2019-2020 років самовільними порубками на землях, що перебувають у постійному користуванні КП «Чернігівоблагроліс» завдано збитків на значно більшу суму -  7,3 млн грн, проте з відшкодуванням ситуація ще гірша. КП «Чернігівоблагроліс» є лідером не лише за сумою встановлених та невідшкодованих збитків, а й за кількістю викритих працівників, що займалися злочинною діяльністю.

Особливої уваги вимагає питання законності використання прибережних захисних смуг, що є предметом широкого громадського  обговорення. Наприклад, питання розорювання берегів річки Остер.

Під час обговорення було піднято значну кількість проблемних питань, які потребують негайного та компетентного вирішення.
Учасники наради констатували, що вжитими правоохоронними та іншими державними органами заходами зміцнення законності, ефективного захисту інтересів громадян, суспільства та держави від таких злочинних посягань регіоні повною мірою ще не забезпечено.

За результатами наради прийнято постанову,  якою передбачено заходи щодо підвищення рівня законності та протидії злочинності у сфері охорони навколишнього природного середовища та забезпечення ефективного розслідування кримінальних правопорушень проти довкілля.

 

 

 

 

 

 

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

кількість переглядів: 1017