Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.04.2021

Судом визнано протиправною бездіяльність органу самоврядування при набутті гідроспоруди у комунальну власність

        

Рішенням Чернігівського окружного адміністративного суду задоволено позов прокурора щодо визнання протиправною бездіяльність  Городнянської міської ради  Чернігівського району при набутті у комунальну власність майна інженерної інфраструктури водних об’єктів системи «Тимошково».

Подачі позову передувало вивчення стану додержання законодавства при збереженні та використанні гідротехнічних споруд, у т.ч. водосховищ.

Прокурорами  встановлено, що меліоративна внутрішньогосподарська осушувально - зволожувальна система «Тимошково»,  збудована з метою підвищення ефективності використання перезволожених сільськогосподарських угідь, розташованих у Чернігівському (колишньому Городнянському) районі, що складається із земляної греблі, водоскидної споруди, каналів протяжністю 3,2 км та інших гідроспоруд з водосховищем площею водного дзеркала 140 га та об’ємом 2 560 тис. м3, та яка раніше перебувала на балансі КСП «Росія», наразі фактично є безхазяйною.

За відсутності уповноваженого власника гідроспоруди на водосховищі перебувають у занедбаному стані. Місцеві органи влади всупереч вимогам чинного законодавства понад 10 років не вживали належних заходів щодо збереження та технічного обслуговування вказаних об’єктів. Відтак, у разі виникнення надзвичайної ситуації, розташованому поряд місту з населенням майже 12 тисяч жителів може загрожувати техногенна небезпека.

З метою запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, пов’язаних з водним фактором, прокурор звернувся до суду з позовом, в якому вимагав визнати протиправною бездіяльність органу місцевого самоврядування та зобов’язати його вчинити дії щодо набуття у комунальну власність майна інженерної інфраструктури водних об’єктів: земляної греблі, водоскидної споруди, каналів протяжністю 3210 м та інших гідроспоруд з водосховищем, що входять до меліоративної системи.

Надавши належну оцінку доводам сторін, Чернігівським окружним адміністративним судом позов прокурора задоволено у повному обсязі.

Довідково. Урочище, де збудовано вищезгадане водосховище «Черемошне», рішенням Чернігівської обласної ради від 21.03.1995 оголошено об’єктом природно-заповідного фонду. Також вказаний об’єкт має важливе рекреаційне значення як місце відпочинку місцевих жителів.
Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 895