Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.06.2021

Захист прав та інтересів дітей прокуратурою на Чернігівщині. Цифри і факти

      

В області за 5 місяців 2021 року кількість кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми, зменшилась на 40,7% (з 27 до 16 проявів), на 28,6% зменшилась кількість осіб, що вчинили кримінальні правопорушення (з 21 до 15).

Прокурорами забезпечено процесуальне керівництво у 14 кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх, за результатами досудового розслідування у яких до суду направлено 10 обвинувальних актів та клопотань щодо 14 кримінальних правопорушень. Підтримано публічне обвинувачення у 12 кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх.

Протягом поточного року здійснено процесуальне керівництво у 228 кримінальних провадженнях, пов’язаних з інтересами дітей, у яких до суду направлено 33 обвинувальних актів та клопотань щодо 40 кримінальних правопорушень.

Забезпечено участь у розгляді судами з ухваленням рішення у 14 кримінальних провадженнях, пов’язаних з інтересами дітей. Фактів виправдання осіб у кримінальних провадженнях та їх закриття за реабілітуючими підставами не допущено.

Поточного року до суду направлено 4 обвинувальні акти, пов’язаних з домашнім насильством, з них, у 2 випадках кривдники проживали з жертвами в одній сім’ї. Тому безпеку малолітніх дітей та їх матерів забезпечено шляхом взяття підозрюваних під варту.

Прокурорами в суді вживаються також заходи до оперативного доведення винуватості осіб, від дій яких потерпіли діти. Вироком суду у березні мешканця Прилуцького району визнано винуватим у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 2 ст. 125 КК України, та  призначено покарання у виді 4 місяців арешту. У ході судового розгляду встановлено, що він, у стані алкогольного сп’яніння, умисно наніс тілесні ушкодження своєму чотирирічному сину.

Захист у сфері охорони дитинства представницькими засобами. Пред’явлено 18 позовів на суму 14 млн грн. Судами задоволено 8 на більш ніж 12 млн грн. Закрито провадження у 3 справах у зв’язку з добровільним усуненням порушень та поверненням майна на суму півтора млн грн.

Реально виконано судових рішень на 4,2 млн. грн. або на 83,1%, що присуджені до стягнення. Розпочато 5 кримінальних проваджень у порядку представництва.


Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 815