Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.06.2021

Владислав Грюк: «Більшість злочинів неповнолітні вчиняють у віці 16-17 років»

Нещодавно країна святкувала міжнародний День захисту дітей. В місті відбулась низка розважальних заходів для батьків та їх діточок. Ми ж вирішили поговорити з заступником прокурора Чернівської обласної прокуратури Владиславом Вікторовичем Грюком на тему того, як правники захищають права наймолодших членів суспільства.
- Владиславе Вікторовичу, скільки штатних одиниць у відділі захисту інтересів дітей та протидії насильству ( в місті та області) Хто є керівником відділу, та який   в нього досвід роботи, який в середньому досвід роботи саме по цій категорії правопорушень у ваших підлеглих з цього відділу?
- Згідно вимог наказу Генерального прокурора № 509 від 04 листопада 2020 року «Про особливості виконання функцій  прокуратури з питань захисту інтересів дітей та протидії насильству» безпосереднє виконання функцій прокуратури щодо захисту інтересів дітей та протидії насильству доручають прокурорам, які мають високі моральні, ділові та професійні якості (ювенальні прокурори).
У відділі захисту інтересів дітей та протидії насильству обласної прокуратури 5 штатних одиниць: начальник відділу та 4 прокурори.
Всі працівники відділу є досвідченими прокурорами. Стаж роботи працівників в органах прокуратури 6-26 років, на напрямі – від 3 до 17 років.
В окружних прокуратурах обов’язки на даному напрямі закріплено за ювенальними прокурорами (1 – 2 працівника). Всього по області таких прокурорів – 34.
Ювенальні прокурори здійснюють процесуальні та інші дії, спрямованіна захист інтересів держави у сфері охорони дитинства, додержання прав і свобод дітей, гарантованих Конституцією України, Конвенцією ООН про права дитини, Кримінальним процесуальним кодексом України та законами України, іншими міжнародно-правовими актами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.
З цією метою комплексно використовують функції прокуратури щодо організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, вирішення відповідно до вимог закону інших питань під час кримінального провадження, нагляду за негласними та іншими слідчими і розшуковими діями органів правопорядку, підтримання публічного обвинувачення в суді, представництва інтересів держави в суді в порядку, передбаченому законом, нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних     з обмеженням особистої свободи дітей.
- Яка кількість справ пройшла через відділ за 2020-2021 роки? Чи  є серед них виправдувальні вироки, яка кількість виправдувальних та обвинувальних вироків.?
- За 5 місяців 2021 року судами першої інстанції розглянуто 24 провадження щодо неповнолітніх. Ухвалено 15 обвинувальних вироків, 6 ухвал про закриття кримінального провадження щодо неповнолітніх у зв’язку зі звільненням від відповідальності, 1 – про закриття у зв’язку відмовою потерпілого  від обвинувачення та 1 – про застосування до неповнолітнього примусових заходів виховного характеру.
Також, розглянуто 24 провадження, пов’язані з інтересами дітей. Ухвалено 16 обвинувальних вироків, 5 ухвал про закриття кримінального провадження щодо неповнолітніх у зв’язку зі звільненням від відповідальності, 2 – про закриття у зв’язку відмовою потерпілого від обвинувачення та 1 – про застосування примусових заходів медичного характеру.
За 12 місяців 2020 року судами першої інстанції розглянуто 33 провадження щодо неповнолітніх. Ухвалено 27 обвинувальних вироків та 1 виправдувальний вирок щодо 2 осіб, 2 ухвали про закриття кримінального провадження щодо неповнолітніх у зв’язку зі звільненням від відповідальності, 2 – про закриття у зв’язку відмовою потерпілого від обвинувачення та 1 – про застосування до неповнолітнього примусових заходів виховного характеру.
Для прикладу, вироком Деснянського районного суду м. Чернігова 5 дівчат, з яких 4 неповнолітні, визнано винуватими у вчиненні 3 епізодів хуліганських дій, пов’язаних із прилюдним приниженням малолітніх, які мали місце упродовж березня-квітня 2017 року на території м. Чернігова, та набули значного розголосу у засобах масової інформації, та останніх засуджено до покарання у виді позбавлення волі на різні терміни із встановленням іспитових строків.
Крім того, вироком Деснянського районного суду м. Чернігова місцевого мешканця визнано винуватим у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 156  КК України, та останньому призначено покарання у виді 7 років 6 місяців позбавлення волі.
У ході судового розгляду встановлено, що останній упродовж липня-грудня 2020 року, систематично вчиняв розпусні дії щодо малолітньої доньки своєї співмешканки.
- Яка кількість справ (доведених до суду), за якими обвинувачуються дорослі у вчиненні правопорушень щодо дітей, і яка кількість справ, де самі неповнолітні звинувачуються у вчиненні правопорушень за період 2020-2021 роки?
- Упродовж 2020 року ювенальними прокурорами до суду скеровано 31 обвинувальний акт щодо неповнолітніх та 40 обвинувальних актів щодо дорослих, які вчинили злочини відносно дітей. За поточний рік вже завершено досудове розслідування з направленням до суду 10 обвинувальних актів щодо неповнолітніх та 33 обвинувальні акти за фактами вчинення кримінальних правопорушень щодо дітей. Для прикладу, у поточному році до суду направлено обвинувальний акт щодо тренера-викладача однієї з спортивних шкіл м. Чернігова, який у травні минулого року під час проведення навчально-тренувального заняття з греблі на байдарках та каное не забезпечив дотримання вихованцями вимог безпеки життєдіяльності, що призвело до загибелі неповнолітнього. На даний час судовий розгляд триває.
Крім того, до суду направлено обвинувальний акт щодо мешканця  м. Чернігова, який наприкінці листопада минулого року, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, намагався зґвалтувати малолітню доньку своєї співмешканки, проте був зупинений прибувшими на місце події працівниками патрульної поліції. На даний час судовий розгляд триває.
- Які тенденції за останні 5 років, - чи зростає/зменшується кількість правопорушень обох категорії (правопорушення дорослих на адресу дітей, та дітей) і якщо статистика не є сталою, а є зміни, то які саме та чим вони обумовлені?
- Що стосується кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми, то за останні 5 років прослідковується тенденція до зменшення рівня підліткової злочинності.
На території області кількість кримінальних правопорушень за 2020 рік у порівнянні з 2019 роком зменшилась на 25% (з 76 до 57 проявів). Кількість осіб, що їх вчинили (55 проти 51), зменшилася на 7,3%.
Зміни обумовлені вжиттям спільних заходів координаційного характеру, спрямованих на подолання негативних тенденцій підліткової злочинності. Налагоджена тісна співпраця зі спеціальними органами та службами на предмет профілактики злочинів серед неповнолітніх. Вжиті заходи сприяли покращенню криміногенної ситуації у підлітковому середовищі.
За 5 місяців 2021 року кількість кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми, зменшилась на 40,7% (з 27 до 16 проявів), на 28,6% зменшилась кількість осіб, що вчинили кримінальні правопорушення (з 21 до 15).
Разом з тим, кількість потерпілих від злочинів дітей зростає. Так, за 12 місяців 2020 року потерпіло від злочинів 90 (2019 – 93) неповнолітніх та 65 (2019 – 60) малолітніх осіб. За 5 місяців поточного року потерпіло від злочинів 49 (26) – неповнолітніх та 22 (28) – малолітніх.  Виявлення більшої кількості дітей, потерпілих від злочинів, свідчить про активізацію роботи органів правопорядку області з метою захисту дітей від різних форм насильства.
- Які основні категорії правопорушень (вкажіть статті КК) по дорослим та дітям мають найбільшу кількість серед інших?
- Найбільшу питому вагу становлять кримінальні правопорушення, передбачені статтями 125 КК України (заподіяння легких тілесних ушкоджень дитині, 33% від направлених до суду обвинувальних актів у поточному році)  та 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило тілесні ушкодження неповнолітньому, 18% від направлених до суду обвинувальних актів.)
Для прикладу, вироком Срібнянського районного суду Чернігівської області мешканця Прилуцького району визнано винуватим у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 2 ст. 125 КК України, та останньому призначено покарання у виді 4 місяців арешту.
У ході судового розгляду встановлено, що останній у грудні минулого року, будучи у стані алкогольного сп’яніння, умисно наніс не менше двох ударів долонею руки по голові свого малолітнього сина, 2016 р.н., чим спричинив останньому тілесні ушкодження у вигляді закритої черепно-мозкової травми, струсу головного мозку та садна повіки лівого ока, які відносяться до категорії легких тілесних ушкоджень, що спричинили короткочасний розлад здоров’я.
Якщо говорити про основні категорії правопорушень, скоєних дітьми, то серед направлених за 5 місяців 2021 року до суду обвинувальних актів половина стосується вчинення неповнолітніми крадіжок (ст. 185 КК України), 30% – грабежів (ст. 186 КК України).
Зокрема, у поточному році до суду скеровано обвинувальний акт за  ч. 3 ст. 185, ч. 2 ст. 289 КК України щодо 16-річного мешканця Корюківського району, який у період з липня 2020 року по лютий 2021 року шляхом проникнення на територію чужих домоволодінь, вчинив 3 крадіжки чужого майна, а також незаконно заволодів мопедом. На даний час судовий розгляд триває.
- Куди тепер відправляють відбувати покарання неповнолітніх з Чернігівської області, які раніше утримувались у ДУ Прилуцька виховна колонія?
- У зв’язку із припиненням функціонування Прилуцької виховної колонії у 2019 році, неповнолітніх хлопців для відбування покарання у виді позбавлення волі направляють до Державної установи «Кременчуцька виховна колонія» (Полтавська область).
- Які види покарання отримали неповнолітні по нашій області у 2020-2021-му роках, чи є серед них дівчата? Який самий наймолодший  і найстарший неповнолітній правопорушник?
- Необхідно розуміти, що чинним законодавством для неповнолітніх встановлено загальний вік настання кримінальної відповідальності – 16 років, та спеціальний – 14 років, який настає за вчинення певної категорії злочинів (вбивство, крадіжка, розбій, тощо). До дітей застосовуються такі покарання як штраф, громадські роботи, арешт та позбавлення волі. При цьому, у випадку досягнення останніми повноліття на момент ухвалення вироку, перелік можливих видів покарань для них не змінюється. Водночас, якщо дитина суспільно-небезпечне діяння у віці від 11 років, до неї можуть бути судом застосовані примусові заходи виховного характеру.
Упродовж 2020-2021 років, в залежності від тяжкості злочину та особи обвинуваченого, судами реалізовано повноваження щодо призначення до неповнолітніх всіх вищеперерахованих видів покарань.
Щодо покарань відносно дівчат, то  вироком Деснянського районного суду м. Чернігова 5 дівчат, з яких 4 неповнолітні, визнано винуватими у вчиненні 3 епізодів хуліганських дій, пов’язаних із прилюдним приниженням малолітніх, які мали місце упродовж березня-квітня 2017 року на території м. Чернігова, та набули значного розголосу у засобах масової інформації, та останніх засуджено до покарання у виді позбавлення волі на різні терміни із встановленням іспитових строків.
Якщо говорити про вік неповнолітніх правопорушників, то значна кількість злочинів, вчиняється останніми у віці 16-17 років. Проте трапляються випадки скоєння правопорушень дітьми, які тільки досягли 14 років.
Наприклад, ювенальними прокурорами обласної прокуратури до суду скеровано обвинувальний акт щодо 14-річного та 21-річного мешканців Куликівського району, які в грудні минулого року вчинили розбійний напад та вбивство односельчанина з метою заволодіння його грошовими коштами.  На даний час судовий розгляд триває.
- Що на вашу думку найважче у роботі ювенального прокурора?
Робота ювенального прокурора у першу чергу спрямована на забезпечення дотримання прав та інтересів неповнолітнього, незалежно від того: вчинив він злочин, чи потерпів від нього.
Дитина, яка ще не здатна в повній мірі розуміти порядок, мотиви проведення з нею слідчих дій, може закриватися у собі, переживати психічні страждання, пов’язані як із шкодою, заподіяною злочином, так і соромом, страхом настання відповідальності за вчинене правопорушення.
Тому, у кожному випадку розслідування кримінальних проваджень вказаної категорії, прокурору необхідно забезпечити такі умови здійснення досудового розслідування, які дозволять якомога менше порушити нормальний розвиток дитини.
- Які були останні зміни у законодавстві, стосовно злочинів проти дітей?
Верховною Радою України 18 лютого поточному року прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (Ланцаротської конвенції)», яким в українському законодавстві закріплено визначення поняття «дитяча порнографія» та встановлено кримінальну відповідальність за вчинення дій сексуального характеру, домагання осіб, які не досягли 16-річного віку, за виготовлення   та використання дитячої порнографії, за відвідування або проведення заходів сексуального характеру за участю неповнолітньої особи, а також за втягнення дитини до участі в таких заходах.
Згідно з документом, кримінальне правопорушення, вчинене стосовно малолітніх або неповнолітніх, має бути розслідуване невідкладно й розглянуте в суді першочергово.
Також законом запроваджується особливий механізм захисту дітей, які постраждали від сексуального насильства або стали його свідками, здійснення якого покладається на спеціалізовані службами підтримки постраждалих осіб, які повинні утворитися місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.
- Які на вашу думку зміни в законодавстві могли б полегшити роботу ювенального прокурора, можливо, якісь із них вже готуються до голосування у Верховній Раді?
- Зазвичай, у кримінальному провадженні дитина, яка потерпіла від правопорушення, допитується не менше двох разів: слідчим під час проведення розслідування, та суддею – під час судового розгляду справи по суті. При цьому, враховуючи тривалість слідства та значну завантаженість судової системи, проміжок часу між такими допитами іноді може становити рік та більше. Дитина, яка вже оговталась від психічної травми, пов’язаної із вчиненням щодо неї злочину, зокрема сексуального характеру, повинна знову згадувати та переживати всі обставини його вчинення.
З метою закріплення первинних показань неповнолітніх, та уникнення психічних травмувань останніх, необхідно внести зміни до законодавства щодо обов’язкового проведення на стадії слідства допиту таких потерпілих у слідчого судді та можливості використання під час судового розгляду як доказу аудіо-, відеозапису такої слідчої дії.
Крім того, доцільно передбачити створення єдиної служби психологічного супроводу неповнолітніх учасників кримінального провадження з відповідною компетенцією, правами та обов’язками.
- Яка кількість засуджених до довічного позбавлення волі в нашій області за останні 5 років, через вчинення правопорушень щодо дітей?
Покарання у виді довічного позбавлення волі застосовано судом до однієї особи за вчинення вбивства дитини.
Так, вироком Деснянського районного суду м. Чернігова від 19.05.2020 засуджено до 15 років позбавлення місцевого мешканця, який у червні 2019 року, перебуваючи у стані алкогольного та наркотичного сп’яніння, шляхом побиття та подальшого удушення, жорстоко вбив власного 9-місячного сина.
На вирок суду прокурором у кримінальному провадженні подано апеляційну скаргу у зв’язку із невідповідністю призначеного покарання тяжкості кримінального правопорушення та особі обвинуваченого.
Апеляційну скаргу прокурора судом задоволено, вироком Чернігівського апеляційного суду від 02 червня 2021 року зловмиснику призначено покарання    у виді довічного позбавлення волі.
Також, за принципової позиції ювенальних прокурорів ряд осіб, які обвинувачувались у вчиненні особливо тяжких злочинів щодо життя або статевої свободи неповнолітніх, засуджено до покарання у виді 15 років позбавлення волі.  
Зокрема, вироком Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області мешканця Ніжинського району визнано винуватим у вчиненні щодо малолітньої племінниці, 2012 р.н., злочинів, передбачених ч. 4 ст. 152, ч. 6 ст. 152 КК України, та останньому призначено покарання у виді 15 років позбавлення волі. У ході судового розгляду встановлено, що обвинувачений з 2018 року, користуючись безпорадним станом дитини та відсутністю дорослих, протягом трьох років неодноразово ґвалтував свою малолітню племінницю.
Крім того, вироком Деснянського районного суду м. Чернігова засуджено до 15 років позбавлення місцевого мешканця, який у червні 2019 року, перебуваючи у стані алкогольного та наркотичного сп’яніння, шляхом побиття та подальшого удушення жорстоко вбив власного 9-місячного сина. На даний час триває розгляд апеляційної скарги ювенального прокурора щодо призначення зловмиснику покарання у виді довічного позбавлення волі.
- Яка кількість правопорушень за період 2020-2021 роки, скоєних неповнолітніми проти неповнолітніх, наведіть 2-3 приклади (коли та де подія трапилась, що саме відбулось і між ким)?
Упродовж минулого року вчинено 4 кримінальні правопорушення вказаної категорії на території Прилуцького, Бахмацького, Чернігівського району та м. Чернігова відповідно.
За 5 місяців цього року вчинено 2 кримінальні правопорушення вказаної категорії. Обидва – за фактом вчинення грабежів на території м. Чернігова.
Зокрема, на початку січня, 13-річний хлопчик, наблизившись до свого однолітка, раптово вихопив з його рук мобільний телефон, після чого втік з місця злочину. За результатами судового розгляду, до неповнолітнього судом застосовано примусові заходи виховного характеру у вигляді передання під нагляд матері до досягнення ним повноліття.
Крім того, всередині лютого, 16-річний неповнолітній, раптово підбіг до 15-річної потерпілої, та штовхнувши останню, вихопив з її рук мобільний телефон, після чого втік з місця злочину. На даний час триває судовий розгляд вказаного кримінального провадження.
Причинами вчинення дітьми вказаних правопорушень стало намагання останніх покращити своє матеріальне становище за рахунок чужого майна.
- Де зараз утримуються неповнолітні на час досудового розслідування, якщо їм обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою – в СІЗО, чи передбачено якийсь більш комфортний заклад? Яка станом   на зараз кількість неповнолітніх перебуває під вартою у Чернігові та Чернігівській області?
- У ДУ «Чернігівський слідчий ізолятор» та слідчому ізоляторі при ДУ «Новгород-Сіверська установа виконання покарань (№ 31)». На даний час під вартою перебуває 1 неповнолітній, який обвинувачується у вчиненні розбійного нападу та вбивства людини, за попередньою змовою групою осіб, який утримується у ДУ «Чернігівській СІЗО».
14. Які ключові відмінності/особливості у процесуальних діях прокурора в ході досудового та судового розслідувань справ, де фігурують неповнолітні в якості потерпілих або правопорушників?
Під досудового розслідування у кримінальних провадженнях, розпочатих за фактами вчинення правопорушень неповнолітніми або щодо них, передбачає обов’язкову участь у проведенні слідчих дій та судового розгляду значної кількості осіб, а саме захисника, законного представника, педагога, психолога або лікаря. Зазначене є додатковою гарантією дотримання прав та інтересів неповнолітніх у кримінальному провадженні.
Крім того, підлягає додатковому з’ясуванню умови життя та виховання дитини, яка вчинила злочин, стан її здоров’я та розвитку, причини та умови, які сприяли вчиненню нею правопорушення, наявність дорослих підбурювачів.
 

кількість переглядів: 7983