Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.06.2021

Прокуратура припинила розорювання 30 га земель у прибережній смузі біля витоків р. Остер

       

Ніжинською окружною прокуратурою в ході вивчення питання дотримання вимог водного та земельного законодавства на території  колишнього Бахмацького (нині - Ніжинського) району виявлено порушення порядку використання земельних ділянок у межах прибережної захисної смуги річки Остер.

Зокрема, встановлено, що одному із суб’єктів господарювання Бахмацькою райдержадміністрацією ще у 2005 році надано в оренду із земель запасу для ведення фермерського господарства земельні ділянки сільськогосподарського призначення з видом угідь – сіножаті. При цьому, згідно експертних досліджень частина земельних ділянок знаходиться в межах нормативних розмірів прибережної захисної смуги р. Остер біля витоку річки.

Крім цього, у порушення вимог закону та умов договору фермерським господарством здійснено розорювання земельних ділянок та їх використання для вирощування сільськогосподарських культур.
Таким чином, своїми діями орендар самостійно змінив вид угідь земельних ділянок, що призвело до невиконання договірних умов землекористування  в частині використання їх не за цільовим призначенням та з порушенням природоохоронного режиму використання земель водного фонду.
За вказаним фактом розпочато та розслідується кримінальне провадження.

Водночас, реагуючи на виявлені порушення, з метою реального поновлення інтересів держави в екологічній сфері у судовому порядку, на виконання вимог ст. 23 закону України «Про прокуратуру» окружною прокуратурою попередньо направлено листа до Бахмацької об’єднаної територіальної громади, що наразі є розпорядником цих земель, у якому повідомлено про виявлені грубі порушення та необхідність їх усунення шляхом припинення дії договору.

За результатами його розгляду, усвідомлюючи обґрунтованість вимог прокурора, рішенням сесії об’єднаної територіальної громади від 08.06.2021 право оренди фермерського господарства спірними земельними ділянками загальною площею майже 30 га, що входять в межі прибережної захисної смуги припинено.

Наразі вказані ділянки вже не використовуються для товарного сільськогосподарського виробництва.
Подальша робота з вказаних питань триває.

За інформацією Ніжинської окружної прокуратури

кількість переглядів: 1447