Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.08.2021

Прокуратура відреагувала на незаконне будівництво в центрі Чернігова

  

Чернігівською окружною прокуратурою до Чернігівського окружного адміністративного суду пред’явлено позовну заяву в інтересах держави в особі Державної інспекції архітектури та містобудування України до виконавчого комітету Чернігівської міської ради, Управління архітектури та містобудування Чернігівської міської ради про визнання протиправними та скасування рішень, скасування містобудівних умов та обмежень для проектування об’єкта будівництва - багатоповерхового житлового будинку.

При здійсненні функції представництва інтересів держави в суді установлено, що комунальному підприємству Чернігівської міської ради рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 20.12.2019 затверджено та надано містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки для будівництва багатоповерхового житлового будинку у м.Чернігові на земельній ділянці, яка перебуває в постійному користуванні комунального підприємства. 

Виданими Містобудівними умовами і обмеженнями забудови земельної ділянки передбачено, що гранично допустима висотність будинку становить 15 м. Водночас у подальшому 20.08.2020 рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради внесено зміни до вказаних Містобудівних умов, у частині збільшення гранично допустимої висотності будинку з 15 м до 20 м. 

Натомість прокуратурою з’ясовано, що наміри забудовника не відповідають містобудівній документації на місцевому рівні, а видані вищевказані містобудівні умови (після внесення змін до них) протирічать містобудівному законодавству, будівельним нормам стандартам і правилам.

Детальний план забудови центральної частини міста Чернігів передбачає максимальну висотність забудови земельної ділянки під вищевказаним об’єктом будівництва – 15 метрів.

Крім того, територія земельної ділянки, на якій запроектоване зведення будинку, розташована на території пам’ятки археології «Третьяк» у межах комплексної охоронної зони заповідника.
Ураховуючи викладене, для нового будівництва будівель та споруд на земельній ділянці місцевою містобудівною документацією, розробленою та затвердженою у відповідності до вимог законодавства,  встановлені обмеження: щодо поверховості - не більше 5 поверхів, та щодо висотності - не більше 15 м. Відповідне обмеження покликане забезпечити схоронність Національного архітектурно-історичного заповідника міста Чернігів.


Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 1252