Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.11.2021

За позовом прокурора до бюджету повернуто понад 100 тис. грн надмірно сплачених коштів за договором про закупівлю палива

   

Рішенням Господарського суду Чернігівської області від 02.11.2021 задоволено позов обласної прокуратури, за яким до місцевого бюджету стягнуто понад 100 тис. грн. 

Установлено непоодинокі факти ініціювання постачальниками пального та природного газу внесення змін до вже укладених договорів, якими збільшується ціна предмета закупівлі, при цьому зменшується його обсяг. Безпідставне збільшення ціни обґрунтовується її значним та суттєвим коливанням на ринку. Наведене сприяє порушенням економічних інтересів держави у бюджетній сфері та у сфері публічних закупівель.

Зокрема, Козелецькою окружною прокуратурою направлено до Господарського суду Чернігівської області позов в інтересах держави в особі Північного офісу Держаудитслужби України, Іванівської сільської ради про стягнення понад 100 тис. грн.

З’ясовано, що суб`єкт господарювання, не маючи на те законних підстав, у порушення вимог Закону України «Про публічні закупівлі» підвищив ціну на газ на 25 %, внаслідок чого з місцевого бюджету зайво сплачено понад  100 тис. грн.

Враховуючи обґрунтованість позову прокурора, Господарський суд Чернігівської області рішенням від 02.11.2021 позов прокурора задоволено.

Укладення таких додаткових угод щодо зміни ціни на товар (зменшення) за відсутності підстав для цього, визначених Законом, спотворює результати торгів та нівелює економію, яку було отримано під час підписання договору. Можливість зміни ціни договору внаслідок недобросовісних дій сторони договору робить результат закупівлі невизначеним та тягне за собою неефективне використання бюджетних коштів, що є прямим порушенням принципів процедури закупівлі, визначених преамбулою та ст. 3 Закону України «Про публічні закупівлі».

Загалом лише протягом 2021 року органами прокуратури заявлено 7 таких позовів на суму 700 тис. грн, з яких наразі розглянуто та задоволено судом 6 позовів на суму понад 500 тис. грн, ще один позов на разі перебуває на розгляді суду.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 976