Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.01.2022

Завдяки прокуратурі архітектурну пам’ятку національного значення взято під охорону

    

Чернігівський окружний адміністративний суд задовольнив позов Козелецької окружної прокуратури суду в інтересах управління містобудування та архітектури Чернігівської ОДА до управління комунального майна Чернігівської обласної ради про зобов’язання укласти охоронний договір на об’єкт культурної спадщини - пам’ятку архітектури національного значення садибу «Покорщина» у селищі Козелець.

Прокуратурою установлено, що садиба «Покорщина» перебуває у комунальній власності територіальної громади сіл, селищ, міст Чернігівської області в особі Чернігівської обласної ради. Однак не зважаючи на те, що право власності за територіальною громадою оформлено ще у 2010 році, охоронний договір до цього часу не укладено.

Козелецька окружна прокуратура заявила позов до Чернігівського окружного адміністративного суду.

Позов розглянуто судом та  задоволено в повному обсязі. Управління комунального майна Чернігівської обласної ради зобов’язано укласти охоронний договір на об’єкт культурної спадщини – Головний будинок садиби «Покорщина» та Кам’яницю садиби «Покорщина» у селищі Козелець, на умовах і в порядку, визначених Порядком укладення охоронних договорів на пам’ятки культурної спадщини.
    

Довідково. Покóрщина — найдавніший із збережених донині садибних комплексів Лівобережної України. Знаходиться на території селища Козелець. Садиба збудована в середині XVIII ст. на невисокій терасі правого берега річки Остер. Архітектурний комплекс садиби у Покорщині є пам'яткою архітектури національного значення

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 1324