Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.12.2022

Продовжуємо дайджест щодо функцій прокуратури в умовах сьогодення

  

У продовження нашого дайджесту про пріоритети в роботі – сьогодні поговоримо про результати діяльності прокуратури з протидії кримінальній протиправності у сфері НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ. До суду вже  передано 12 обвинувальних актів.

Зокрема, судом вже розглядається обвинувальний акт за фактом вчинення державної зради громадянином України. Він під час окупації підрозділами збройних сил агресора села Буянки Чернігівського району надавав допомогу в проведенні підривної діяльності проти України. Вказував адреси проживання учасників бойових дій, одного з яких у подальшому було незаконно позбавлено волі та спричинено тілесні ушкодження. Збирав інформацію про дислокацію військових Збройних Сил України. 

Крім того, за результатами розслідування до суду передано 9 обвинувальних актів за фактами КОЛАБОРАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

Приміром, один з обвинувачених під час окупації збройними силами російської федерації села Рубанка Ніжинського району добровільно запропонував використовувати для тимчасового проживання своє помешкання, а також допомагав військовим агресора у пошуку матеріальних ресурсів для їх належного функціонування.

Інший – у період окупації села Новий Биків здійснював збір у односельчан продуктів харчування для передачі збройним формуванням держави-агресора. У супроводі військових здійснював обшуки домівок односельців з метою вилучення та передачі будівельних інструментів, засобів зв’язку із СІМ-картками українських мобільних операторів тощо. Передав у користування належний йому генератор.

Решта обвинувальних актів стосовно громадян України, які публічно заперечували здійснення збройної агресії проти України та закликали до підтримки рішень та дій держави-агресора, співпраці з ними. 

Судами області стосовно колаборантів вже винесено 5 обвинувальних вироків.

Крім того, наразі отримано достатні докази та повідомлено про підозру ще 4 особам, які в соціальних мережах або месенджерах розміщували публікації з виправдовуванням та визнанням правомірною збройної агресії проти України, а також глорифікації її учасників.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 493