Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.12.2022

Визнано недійсним договір та повернуто землю у користування Козелецької селищної ради – судом задоволено позов прокурора

  

Рішенням Господарського суду Чернігівської області задоволено позов прокуратури до Козелецької селищної ради Чернігівського району та приватного товариства про визнання незаконним та скасування рішення та договору про встановлення земельного сервітуту.

Прокурором встановлено, що між відповідачами укладено договір земельного сервітуту, аби завуальовано, в обхід процедури  земельних торгів, передати в оренду приватному товариству земельну ділянку житлової та громадської забудови у смт. Козелець вартістю 3,5 млн грн для реконструкції недобудованого багатоквартирного житлового будинку.

Разом з тим, зібрані прокурором докази свідчили про те, що дійсною метою укладення договору сервітуту є саме передача ділянки в оренду в обхід визначеної законодавством процедури. Крім того, недобудований об’єкт нерухомості на вказаній земельній ділянці за позовом прокуратури вже визнано майном комунальної власності територіальної громади.

Надавши ґрунтовну оцінку доводам сторін та наявним договірним відносинам, Господарський суд Чернігівської області позов прокурора задовольнив у повному обсязі, постановивши повернути земельну ділянку житлової та громадської забудови площею 20 соток у користування Козелецької громади.

Поряд з цим, органами прокуратури області надається оцінка ще ряду фактів укладення договорів земельних сервітутів в межах цієї громади з порушеннями вимог законодавства для вирішення питання про вжиття відповідних заходів реагування в межах повноважень, визначених Законом України «Про прокуратуру», тож подальша робота з цих питань триває.

Довідково: відповідно до ст. 98 Земельного кодексу України, земельний сервітут – це право користування землею, яке забезпечує іншому землекористувачеві можливість користування нею з певними обмеженнями, встановленими законом або договором, тобто право користуватися чужим майном.

Видами сервітуту є, наприклад, право проходу та проїзду на велосипеді; право проїзду на транспортному засобі по наявному шляху; право прокладати на свою земельну ділянку водопровід із чужої природної водойми; право забору води з природної водойми, розташованої на сусідній земельній ділянці, право проходу до природної водойми та інші види, перелік яких надано в ст. 99 Земельного кодексу України.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 267