Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.02.2023

Прокурором в апеляційному порядку доведено неправомірність передачі земель історико-культурного призначення у комунальну власність

  

Північний апеляційний господарський суд залишив без змін рішення Господарського суду Чернігівської області, яким задоволено позов прокурора до ГУ Держгеокадастру у області про визнання незаконним та скасування наказу, рішення про державну реєстрацію та припинення права власності на земельну ділянку площею майже 8 га, вартістю понад 31 млн. грн.

Підставою для вжиття заходів прокурорського реагування стало те, що відповідач передав Плисківській сільській раді у комунальну власність земельну ділянку, на якій розташована пам’ятка археології місцевого значення – поселення «Рудка-1», ІІ тис. до н.е.

У ході судового провадження прокурором доведено, що такі дії Головного управління Держгеокадастру у області суперечать вимогам земельного законодавства, порушують виключне право власності держави на земельні ділянки історико-культурного призначення, створюють реальні ризики пошкодження (знищення) частини археологічної спадщини у результаті беззастережної передачі ділянки місцевій громаді для цілей товарного сільськогосподарського виробництва.

Як наслідок, судами першої та апеляційної інстанцій підтримано позицію прокурора та відновлено порушені інтереси держави.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 731