Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.02.2023

Шахрайствам – ні! У Чернігівській обласній прокуратурі обговорили стан протидії шахрайствам

  

У Чернігівській обласній прокуратурі на спільній нараді із керівництвом правоохоронних органів, зокрема ГУ Національної поліції в Чернігівській області та відділу протидії кіберзлочинам в області, обговорено стан протидії шахрайствам, у тому числі вчиненим шляхом використання мережі Інтернет, ефективність взаємодії у боротьбі з цим негативним явищем.

Також до заходу долучилися представники банківських установ, зокрема Чернігівського обласного управління АТ «Державний ощадний банк України» та Північного макрорегіонального управління АТ КБ «ПриватБанк».

Розпочинаючи нараду, заступник керівника обласної прокуратури Владислав Грюк наголосив на пріоритетності протидії кримінальним правопорушенням, пов’язаним із заволодінням коштами громадян шляхом обману та використання мережі Інтернет з огляду на їх стрімке поширення в умовах розвитку інформаційних технологій та воєнного стану в державі.

«Випадки шахрайства з використанням соціальної інженерії (фішинг) набули широкого розповсюдження. При цьому, імітується діяльність реально існуючих державних соціальних програм, компаній, банків-емітентів, застосовуються неголосові засоби комунікації під приводом соціальних виплат вимушеним переселенцям, фінансової допомоги державних та міжнародних інституцій, благодійних фондів, банків тощо.

Набула поширення також протиправна діяльність «кол-центрів» під виглядом надання працівниками банківських установ допомоги клієнтам.

Відтак, зусилля правоохоронних органів слід зосередити на ефективному виявленні та розслідуванні цих фактів, встановленні та покаранні винних осіб» – зазначив Владислав Грюк.

Звернуто увагу на потребу удосконалення профілактичної роботи як органів поліції, так інших органів та організацій, які надають послуги населенню, у тому числі банків.

Своє бачення взаємодії та вирішення піднятих питань висловили також присутні представники банківських установ, зокрема щодо забезпечення систематичного доведення до населення інформації про нові способи шахрайств та алгоритм дій щодо їх уникнення.

Як результат, учасники наради узгодили ряд першочергових заходів, спрямованих на попередження та протидію шахрайствам в умовах воєнного стану.

       

Тож, закликаємо громадян не повідомляти банківські дані стороннім і не вводити такі відомості на підозрілих ресурсах. Користуйтеся лише офіційними застосунками онлайн-банкінгу!

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 893