Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.02.2023

Верховний суд підтримав позицію ювенальних прокурорів щодо правомірності стягнення до бюджету майже півмільйона гривень за недопоставлений природний газ для закладів освіти

  

За активної та принципової позиції ювенальних прокурорів, Верховним судом підтверджено правову позицію щодо законності стягнення з газопостачальної організації 470 тис. грн, надмірно сплачених за незаконними додатковими угодами до договору про закупівлю палива для закладів освіти                 Новгород-Сіверського району.                                              

Як зазначалося раніше, за результатами проведених у 2021 році  відкритих торгів відділом освіти укладено договір на постачання природного газу, до якого в подальшому внесено зміни про збільшення вартості палива майже у два рази від визначеної у договорі первісної ціни, шляхом підписання 7 додаткових угод. У зв’язку з цим, газопостачальною організацією недопоставлено природного газу на 57% та безпідставно отримано майже півмільйона гривень бюджетних коштів.

Прокурором в суді доведено, що укладення таких угод нівелює процедуру закупівель як інституту та спричиняє шкоду інтересам держави, оскільки суб`єкт господарювання, не маючи на те законних підстав, в порушення принципів максимальної економії та ефективності використання бюджетних коштів, регламентованих Законом України «Про публічні закупівлі», неодноразово підвищував ціну на газ, що призвело до переплати бюджетних коштів на 95% від узгодженої сторонами первісної ціни.

За результатами розгляду справи, суди трьох інстанцій визнали заявлені вимоги прокурора обґрунтованими та встановивши недійсність угод стягнули до бюджету надмірно сплачені кошти. Наразі судове рішення реально виконано, інтереси держави поновлено.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 601