Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.02.2023

Рік повномасштабної агресії РФ – результати роботи прокурорів та правоохоронних органів області

  

За рік повномасштабної війни на території Чернігівської області зареєстровано близько 1 тисячі кримінальних правопорушень, визнано потерпілими більше 5 тисяч людей, які постраждали від злочинів окупантів, 489 мирних мешканців загинуло, з них 21 дитина, поранення отримали 726 осіб.

Крім того, зафіксовано факти викрадення, насильницького зникнення та утримання 466 осіб, з них 17 загинуло. Окупанти вивезли та продовжують незаконно утримувати 13 жителів області, серед яких староста одного із старостинських округів та двоє колишніх учасників АТО.

За результатами розслідування воєнних злочинів про підозру повідомлено 44 військовослужбовцям РФ. З них 15 – за фактами використання цивільного населення в якості «живого щита», 13 – жорстокого поводження з цивільним населенням та катування, 6 – викрадення майна невійськового призначення, 5 – вбивств, 3 – сексуального насильства та 2 – обстрілів житлових будинків.

Також розслідуються воєнні злочини, вчинені відносно захисників України. Так, прокурором повідомлено про підозру військовому країни-агресора, який 09.03.2022 в с. Слобода Чернігівського району застрелив двох військовослужбовців Збройних Сил України, які вибули зі строю, припинили брати участь у воєнних діях та набули статусу військовополонених.

 

До суду направлено 17 обвинувальних актів щодо 21 особи, з них 2 за фактами порушення законів та звичаї ведення війни, поєднаних з умисними вбивствами цивільних осіб. Зокрема, до суду скеровано обвинувальний акт стосовно військовослужбовця ЗС РФ, який 26.02.2022 разом з іншими військовими в с. Крупичполе Прилуцького району розстріляв цивільний автомобіль, в якому перебувала подружня пара з донькою та зятем. Внаслідок злочинних дій жінка загинула, інші члени родини отримали тілесні ушкодження.

На даний час судами ухвалені вироки стосовно 11 військовослужбовців, з яких 2 вже направлені для відбуття покарання.

До 10 років позбавлення волі засуджено оператора-навідника 35-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади у складі 41-ї загальновійськової армії збройних сил Російської Федерації Кулікова М.І., який 26.02.2022, рухаючись на танку Т-72Б та, виконуючи злочинний наказ командира батальйону, здійснив прицільний постріл осколково-фугасним снарядом калібру 125 мм по житловому багатоповерховому будинку № 43 по вул. Рапопорта у м. Чернігові. В результаті обстрілу окремі житлові приміщення будинку повністю зруйновано. Розмір матеріальних збитків складає понад 900 тисяч грн.

Також до 8 років 6 місяців позбавлення волі засуджено командира танка цієї ж бригади Філатова М.А., який на початку березня 2022 року, погрожуючи розстріляти з автомата, напав на мешканця с. Халявин Чернігівського району та заволодів його майном вартістю понад 25 тисяч грн.

Робота щодо збору доказів вчинення військовослужбовцями країни-агресора воєнних злочинів триває.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 654