Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.03.2023

У Чернігові слухали справу росіянина Красноярцева, який на Масанах катапультувався з літака та вбив цивільного

 

Справу російського льотчика Олександра Красноярцева, літак якого збили 5 березня 2022 року у небі над Черніговом, почали слухати в Новозаводському районному суді Чернігова. Майора Збройних сил Російської Федерації, старшого льотчика Олександра Красноярцева обвинувачують у порушенні законів через вбивство цивільного чоловіка з табельного пістолета.

Обвинуваченого в залі засідань не було. За словами прокурора Кирила Пугачова, нині Красноярцева нема в Україні. Тому він просив суд відкласти розгляд справи, аби належним чином повідомити обвинуваченого про дату та час наступного засідання, як це передбачено законом. Суд ухвалив рішення відкласти підготовче судове засідання та повторно повідомити обвинуваченого про час і місце проведення судового засідання.

Збиття льотчика Красноярцева 5 березня 2022 року зафільмували очевидці. Винищувач Су-34, яким керував Красноярцев, ніс на борту шість некерованих авіабомб "ФАБ-500", про це він сам говорив в інтерв’ю блогеру Володимиру Золкіну.

Українські війська збили літак під час чергового бойового вильоту близько 11:30. Винищувач впав на будинок місцевої жительки Юлії Гребнєвої у мікрорайоні Масани. Жінка та її троє дітей – врятувалися.

Обидва пілоти катапультувалися. Штурман Красноярцева – майор Криволапов загинув. Олександр Красноярцев приземлився на дах приватного будинку. Його парашут зачепився за трубу на стрісі. Красноярцев побіг ховатися у сарай.

За ним побіг мешканець будинку Віталій Сергієнко. Він намагався наздогнати російського пілота та не мав зброї, розповідає його сестра Світлана Войтешенко.

"Він був з маленькою лопатою. Красноярцев побіг у сарай. І брат за ним побіг. Тоді тут казна-що було. Виходить, він його і вбив тут".

Сам Красноярцев отримав вогнепальне поранення щоки. На момент затримання він встиг надати собі першу медичну допомогу.

Його взяли у полон. Тоді Красноярцев сказав, що був збитий під час першого вильоту на територію Чернігівщини. Пізніше в інтерв’ю блогеру Володимиру Золкіну Красноярцев розповів, що мав бойові вильоти на територію Київщини та Чернігівщини й був збитий під час третього бойового завдання на території України. А також зізнався у вбивстві цивільного.

"За парканом вже чув: «Росіянин виходь». Вже не розпаковуючись, побіг, перестрибнув через паркан. Подивився за воротами — там людей багато було. Побіг за будинок, а за мною побіг чоловік, намагався мене наздогнати, не знаю з вилами чи з чимось ще. Застосував зброю. Вистрілив кілька разів у чоловіка, який за мною біг", — сказав Красноярцев.

За словами Кирила Пугачова, станом на 23 квітня 2022 року, коли йому оголосили підозру, Красноярцева вже не було в Україні. У жовтні 2022 року керівник української розвідки Кирило Буданов в ефірі Нацмарофону повідомив, що Красноярцева обміняли на п’ятьох українських військових пілотів.

"Судовий розгляд на даний час триває за фактом порушення законів та звичаїв війни Красноярцевим, що полягає в умисному вбивстві цивільної особи. Поряд із цим також триває досудове розслідування за фактами бомбардування цивільних об’єктів на території Чернігова та Чернігівської області. На даний час вживаються заходи щодо встановлення осіб, причетних до даних кримінальних правопорушень", — сказав прокурор Кирило Пугачов.

Підготовче засідання у справі суд відклав на 17 квітня.

Суспільне:Чернігів

кількість переглядів: 586