Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.05.2023

Прокурором вживаються заходи щодо збереження національного надбання - пам’яток архітектури «Будинок Кочубея» та «Скарбниця»

Ухвалою Чернігівського окружного адміністративного суду відкрито провадження у справі за позовом Ніжинської окружної прокуратури про визнання протиправною бездіяльності Бахмацької міської ради щодо не оформлення правовстановлюючих документів на пам’ятки архітектури національного значення «Будинок Кочубея» та «Скарбниця», які перебувають у комунальній власності Бахмацької міської територіальної громади, взяті на облік ще у 1979 році, та зобов’язання вжити заходів щодо їх оформлення.
 
Відсутність реєстрації права власності негативно впливає на збереження таких об’єктів, може призвести до протиправної приватизації, передачі у користування тощо.
Вказані пам’ятки архітектури є невід’ємною частиною світового та національного культурного надбання, свідченням таланту українського народу та його історичних надбань.
 
Часом їх будівництва традиційно вважається кінець 18 ст.
 
Історія пам’яток пов’язана з родиною Кочубеїв, окрема зала Будинку присвячена коханню Мотрі Кочубей та гетьмана Івана Мазепи. Унікальною частиною будівлі є підвал, який за декілька століть не зазнав перебудови, де наразі відтворено інтер'єр в’язниці та представлено воскові фігури судового канцеляриста та в'язня.
 
Підставою для подачі позову стали встановлені прокурором порушення вимог законодавства щодо оформлення правовстановлюючих документів на пам’ятки архітектури національного значення.
 
Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 281