Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.04.2023

Судять колишню голову РДА, яка при звільненні виписали собі допомогу у 150 тисяч гривень

Носівський райсуд розглядає справу заступни­ці міського голови. На Носівщині її добре знають не лише за нинішньою, а й за попередньою посадою — у 2017-2020 роках жінка очолювала місцеву райдержадміністрацію. Саме того періоду її роботи й стосуєть­ся пред'явлене обвинувачення. Їй інкримінують ч. 2 ст. 191 ККУ — заволодіння чужим майном шля­хом зловживання службовим становищем. За вер­сією слідства, під час звільнення з посади голови РДА жінка незаконно виписала собі понад 150 тисяч гривень вихідної допомоги. Тепер їй загрожує до п’яти років обмеження чи позбавлення волі із за­бороною обіймати певні посади на строк до 3 років.
 
Кримінальне провадження було порушене ще в грудні 2021 року. А вже у січні 2022-го обвинувальний акт передали до суду. Розгляд справи перервало повномасштабне російське вторгнення. Нині вже кілька засі­дань триває розгляд справи по суті.

Ми звернулися до пресслужби Чернігівської обласної прокуратури з проханням конкретизувати пред'явлене обвинувачення. Відповідь отримали таку:«Розпоря­дженням Президента України від 1 червня 2020 року обвинувачену звільнено з посади голови РДА у звязку із закінченням строком повноважень Президента України.

За вказівкою голови РДА було підготовлено проєкт розпорядження “Про припинення повноважень голо­ви районної державної адміністрації”, в якому як під­ставу для припинення повноважень вказано ст. 9 Зако­ну України «Про місцеві державні адміністрації», ст. 24 Закону України «Про відпустки», п. 5 ч. 1 ст. 41, ст. 44 Кодексу законів про працю України. При цьому обви­нувачена достовірно знала, що відповідно до розпоря­дження Президента України, ст. 9 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» її звільнено з посади у зв'язку із припиненням повноважень Президента Укра­їни, а посада голови місцевої державної адміністрації є строковою оскільки повноваження голови нерозривно пов’язані зі строком повноважень Президента України.

Обвинувачена безпідставно послалася на п. 5 ч. 1 ст. 41 Кодексу законів про працю України (припи­нення повноважень посадових осіб. — Авт.) як на під­ставу звільнення, що і стало основою для нарахування їй вихідної допомоги у розмірі шестимісячного се­реднього заробітку згідно зі ст 44 Кодексу законів про працю України.
 
У подальшому, всупереч положенням регламен­ту РДА, з метою приховати свій злочинний намір, обвинувачена не організувала роботи апарату районної державної адміністрації з опрацювання проекту розпо­рядження, проведення його правової експертизи, та, діючи умисно, всупереч інтересам служби, з корисли­вих мотивів, з метою особистого збагачення шляхом заволодіння бюджетними коштами, зловживаючи своїм службовим становищем, підписала та видала роз­порядження «Про припинення повноважень голови ра­йонної державної адміністрації».

Пунктом 2 вказаного розпорядження передбачено виплатити вихідну допомогу в розмірі шестимісячного середнього заробітку. Виконуючи письмове розпоряджен­ня голови РДА, останній було безпідставно нараховано та виплачено, відповідно до платіжного доручення, ви­хідну допомогу в розмірі 150 765 гривень 60 копійок

Таким чином, обвинувачена, діючи умисно, шляхом зловживання своїм службовим становищем заволоділа бюджетними коштами в сумі 150 765 грн., внаслідок чого завдала збитків державі на вказану суму.

Також у прокуратурі зазначили, що у зв’язку з відсут­ністю ризиків запобіжний захід обвинуваченій не оби­рався. Телефоном ми зв'язалися з колишньою головою РДА і спробували дізнатися її позицію щодо інкримінованого злочину, втім давати коментар вона відмовилася. На­томість підказала контакти свого адвоката. Він заявив таке:

- Найближчі засідання у справі призначені на 1 трав­ня і 14 червня. Отож щось коментувати ми зможемо не раніше ніж 14 червня. Інакше це може нам зашкодити

Сторона захисту добиватиметься виправдувально­го вироку. Що з цього вийде - невдовзі дізнаємося.
 
Газета "Гарт"

кількість переглядів: 519