Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.07.2018

Апеляційний суд підтримав позицію прокурора про необхідність посилення покарання за розбійний напад на потерпілих, які є особами похилого віку із застосуванням сокири

  

Вироком Прилуцького міськрайонного суду жителя одного із сіл Ніжинського району визнано винним за ч. 3 ст. 187 КК України (напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для здоров’я особи, яка зазнала нападу, поєднаний з проникненням у житло) та призначено покарання із застосуванням ст. 69 КК України (призначення більш м’якого покарання, ніж передбачено законом)  у виді позбавлення волі на строк 5 років з конфіскацією майна, окрім житла.

Прокурором у суді доведено, що він на початку листопада 2017 року у вечірній час, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, з метою заволодіння чужим майном прибув до будинку потерпілих та, розбивши віконне скло, проник всередину будинку. У цей час в будинку відпочивали потерпілі 1928 та 1936 років народження, яким він почав наносити удари, у тому числі сокирою, в область голови, спричинивши їм тілесні ушкодження. Подолавши опір потерпілих, заволодів 185 грн.

Не погоджуючись з ухваленим вироком, прокурором подано апеляційну скаргу про його скасування через невідповідність призначеного покарання ступеню тяжкості кримінального правопорушення та особі обвинуваченого внаслідок м’якості.

Апеляційний суд погодився з доводами прокурора та на початку липня призначив обвинуваченому покарання у виді 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна, окрім житла.

Суд вказав, що судом першої інстанції без належного мотивування прийнято рішення про призначення більш м’якого покарання, ніж передбачено законом. Також в недостатній мірі враховано тяжкість вчиненого злочину, обставини його вчинення, відносно осіб похилого віку.

Наслідком цього злочину, крім спричинення тілесних ушкоджень, є заволодіння незначною сумою коштів, які залишилися після поховання сина однієї з потерпілих і були необхідні для існування. 

Вирок набрав законної сили.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1843