Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.05.2019

За втручання прокурора 4 га земель сільськогосподарських угідь вже повернуто у розпорядження держави

  

Прокуратурою вже неодноразово повідомлялося про факти порушень вимог земельного законодавства при використанні громадянами права на безоплатну приватизацію земель.

Незважаючи на те, що правом на безоплатну приватизацію земель громадянин може скористатися лише один раз по кожному виду використання, окремі особи цим правом зловживають, отримуючи у власність по 2 земельні ділянки сільгосппризначення.

Так, дві фізичні особи, вже скориставшись правом на приватизацію 2 га земель для ведення особистого селянського господарства, приховавши факт використання цього права, у 2017-2018 рр. звернулися до Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області із заявами про виділення по 2 га землі в межах Коропської селищної ради.

Після набуття ділянок у власність, громадянами їх відчужено на користь іншої особи за договором купівлі-продажу.

Реагуючи на грубе порушення вимог законодавства, прокурор звернувся з позовами до суду.

Вже у ході розгляду справи Коропським районним судом, усвідомлюючи обґрунтованість та неспростовність наданих прокурором ґрунтовних доказів на підтвердження позовних вимог, відповідачами у справах подано заяви про добровільну відмову від незаконно отриманих земельних ділянок та укладено відповідні угоди з ГУ Держгеокадастру у Чернігівській області.

Наразі обидві земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 4 га повернуто у державну власність.

За таких обставин, судом винесено ухвали про закриття проваджень у справах.
   
Довідково: значна кількість позовів щодо аналогічних фактів порушень земельного законодавства перебуває на розгляді в судах, тож подальша робота з цих питань триває.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області
    

кількість переглядів: 1384