Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.04.2024

Ідентифіковано військового рф, який наказав розграбувати та пошкодити майно підприємства на Чернігівщині

  

За процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури ідентифіковано та заочно повідомлено про підозру військовослужбовцю рф за фактом віддання наказу на порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, на початку березня 2022 року підозрюваний, будучи командиром взводу ворожих військ, перебуваючи на території підприємства у Чернігівському районі, віддав наказ підлеглим пошкодити та розграбувати сільськогосподарську техніку та легковий автомобіль. На виконання незаконного наказу, військові рф розібрали декілька машин, при цьому частину майна викрали, а іншу частину розбили та підпалили. Незаконними діями російських військовослужбовців спричинено збитків фермерському господарству на загальну суму понад 2,8 млн грн.

Також встановлено, що, окрім корисливого, мотивом такого злочину стала явна зневага до громадян України та їхньої власності.

Відповідно до норм міжнародного гуманітарного права, заборонено пограбування та невиправдане військовою необхідністю пошкодження майна захищених суб’єктів, у тому числі, цивільних підприємств.

Вживаються заходи до оголошення підозрюваного в розшук, а також встановлення інших причетних до злочину військових рф.

Досудове розслідування та оперативний супровід здійснюється співробітниками Управління СБУ в Чернігівській області.

   

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 92