Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.04.2024

Ідентифіковано військового рф, який незаконно позбавив волі та катував трьох жителів Чернігівщини

  

За процесуального керівництва прокурорів Чернігівської окружної прокуратури ідентифіковано та заочно повідомлено про підозру військовослужбовцю рф за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, у березні 2022 року під час тимчасової окупації села Деснянка Чернігівського району військовослужбовці зс рф, погрожуючи застосуванням вогнепальної зброї, незаконно затримали та вивезли на броньованому автомобілі в невідомому напрямку трьох місцевих мешканців. З метою отримання відомостей про осіб, які співпрацюють із ЗСУ та передають інформацію про місцезнаходження особового складу та ворожої техніки рф, підозрюваний спільно з іншими військовими держави-агресора, застосовували до потерпілих упродовж двох годин фізичну силу, наносячи численні удари металевою кувалдою по всьому тілу. У подальшому окупанти помістили цивільних осіб до приміщення погребу, де вони перебували до наступного ранку.

Відповідно до норм міжнародного гуманітарного права, застосування катування або нелюдського поводження щодо цивільних осіб заборонено.

Досудове розслідування здійснюється слідчим відділом Чернігівського РУП ГУНП в Чернігівській області за оперативного супроводу Управління СБУ в Чернігівській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

За інформацією Чернігівської окружної прокуратури

кількість переглядів: 84