Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.10.2018

Органами прокуратури області ефективно реалізовуються представницькі повноваження щодо захисту інтересів держави в суді

  

Органами прокуратури області ефективно реалізовуються повноваження, визначені ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» - щодо захисту та поновлення інтересів держави в суді.

За минулий період поточного року судами вже задоволено 305 позовів прокурорів на суму понад 228 млн грн., ще 106 позовів на майже 58 млн грн знаходяться на розгляді в судах.

Враховуючи аграрну специфіку регіону – значну увагу приділено законності використання земель сільськогосподарського та іншого призначення. Як результат – судами вже задоволено понад 70 позовів на суму більше 200 млн грн., повернуто та попереджено до вибуття 5,2 тис га земель. Не залишено поза увагою питання правомірності використання та розпорядження державним та комунальним майном – задоволено 50 позовів на суму понад 20 млн грн.

За наявності підстав та послідовно відстоюючи правову позицію, прокурорами використовується право на оскарження судових рішень в апеляційному чи касаційному порядку. На сьогодні судами вже задоволено 12 апеляційних та 3 касаційні скарги.

Ураховуючи, що кінцевою метою вжитих заходів представницького реагування є реальне поновлення інтересів держави, значну увагу приділено стану реального виконання судових рішень. Так, у поточному році вже відшкодовано понад 130 млн грн із майже 181 млн грн., що підлягають стягненню.

З метою активізації виконавчих дій прокурорами внесено 59 скарг на дії чи бездіяльність державних виконавців, у тому числі до суду, які задоволено.

Наразі органами прокуратури області проводиться збір матеріалів та підготовка низки позовів до суду на захист інтересів держави, тож робота з цих питань триває.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1591