Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.04.2019

В прокуратурі обговорили особливості кваліфікації кримінальних правопорушень проти власності, незаконного поводження зі зброєю, а також особливості розслідування окремих категорій злочинів

  

В прокуратурі обговорили особливості кваліфікації кримінальних правопорушень проти власності, незаконного поводження зі зброєю, а також особливості розслідування окремих категорій злочинів

У прокуратурі області 16 квітня відбувся семінар, у якому взяли участь працівники апарату прокуратури області, керівники місцевих прокуратур, їх заступники та прокурори, керівники оперативних та слідчих підрозділів органів поліції, служби безпеки, громадський омбудсмен з захисту виборчих прав     ВГО «Громадянська мережа ОПОРА» Олена Рогова.

Відкриваючи семінар, заступник прокурора області Олександр Бутович довів до відома присутніх особливості здійснення процесуального керівництва та підтримання обвинувачення у кримінальних провадженнях про злочини проти власності, зокрема шахрайства та незаконного поводження зі зброєю.

Зазначено, що у структурі злочинності Чернігівської області кримінальні правопорушення проти власності мають найбільшу питому вагу.

У 2013 році злочини зазначеної категорії складали 52,3% від усіх облікованих в області, у 2014 – 56,3%, 2015 – 65%, 2016 – 69 %, 2017 – 62,4 %, 2018 – 58,7 %, 1 квартал 2019 – 56, 8 %.

Прокурори відмітили, що крадіжку, за яку передбачена кримінальна відповідальність (ст. 185 КК України), слід відрізняти від дрібного викрадення чужого майна, як адміністративного правопорушення (ст. 51 КУпАП).

Таємне викрадення чужого майна вважається дрібним, якщо його вартість на момент вчинення не перевищує 0,2 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Станом на 1 січня 2019 року викрадення чужого майна вважається дрібним, якщо вартість такого майна не перевищує 192 грн 10 коп.

Також під час заходу приділено увагу кримінальним провадженням про незаконне поводження зі зброєю.

До відома прокурорів доведено правову позицію Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, згідно якої у ст. 263 КК України під поняттям закону, що передбачає одержання дозволу на поводження зі зброєю, бойовими припасами, вибуховими речовинами та пристроями, слід розуміти підзаконні нормативні акти.

У ході семінару прокурори проаналізували основні причини ухвалення виправдувальних вироків та правові позиції з цих питань Верховного суду.

У своєму виступі Олена Рогова зазначила, що особливістю передвиборчої кампанії 2019 року є розповсюдження фейкових новин та викривлення інформації. Порушення, які мали місце в день виборів, стосувалися отримання виборцями бюлетенів без пред’явлення паспорту чи іншого документа, який підтверджує громадянство України, фотографування виборцями своїх бюлетенів і демонстрації їх необмеженому колу осіб.

Семінар пройшов у формі живого діалогу, у ході якого учасники обмінялися думками та поділилися досвідом.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1414