Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.04.2019

У регіональній прокуратурі відбувся семінар на тему: «Реалізація прокурором повноважень у сфері захисту прав і свобод дітей»

  

У регіональній прокуратурі відбувся семінар на тему: «Реалізація прокурором повноважень у сфері захисту прав і свобод дітей», участь у якому взяли працівники апарату прокуратури області, керівники місцевих прокуратур, ювенальні прокурори, суддя-спікер Чернігівського окружного адміністративного суду Дмитро Лобан.

Під час заходу начальником відділу ювенальної юстиції прокуратури області Надією Шевкун відмічено, що в умовах сьогодення кожне порушення прав дитини обґрунтовано викликає резонанс. Враховуючи надані прокурорам повноваження, необхідно вибудовувати роботу таким чином, щоб не залишитися осторонь наявних порушень прав дітей у кримінальному проваджені, у місцях несвободи, під час здійснення представницької діяльності.

Так, ювенальні прокурори у ході семінару розібралися в проблемних питаннях практичного характеру, які виникають в роботі, а також навели деяку статистичну та правову інформацію.

Зокрема, упродовж 1 кварталу 2019 року прокурорами місцевих прокуратур забезпечено процесуальне керівництво у 15 кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх.

До суду направлено вже 2 обвинувальні акти з угодами про примирення. Однак застосування відновних форм правосуддя до дітей потребує більш широко використання.

В органах пробації області на обліку перебуває 19 осіб, в органах превенції - 54. У минулому році 4 неповнолітніх вчинили злочини повторно, перебуваючи на обліку, у поточному - 1 підліток. Тож прокурори зазначили, що у разі вчинення неповнолітнім, який перебуває на обліку повторного злочину, слід проводити перевірку стану профілактичної роботи з такою особою та відповідно реагувати. Жоден такий випадок не залишати поза увагою.

Також прокурорів орієнтовано на необхідності постійного нагляду за станом додержання законодавства під час розшуку дітей, яких не знайдено, які переховуються від органів слідства.

На семінарі приділено увагу реалізації представницьких повноважень прокурора у сфері охорони дитинства, зокрема суддя-спікер Дмитро Лобан розповів про особливості представництва прокурором інтересів держави у суді в умовах нового процесуального законодавства.

Розглянуто порушення, які допускаються при висвітленні подій, пов’язаних з дітьми, у медіаматеріалах.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1399