Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.11.2019

Захист інтересів держави у сфері охорони дитинства є пріоритетним напрямом діяльності органів прокуратури Чернігівської області

  

Пріоритетним напрямом у роботі органів прокуратури регіону є захист та відновлення порушених прав дітей та інтересів держави у сфері охорони дитинства.

Забезпечуючи законність на вказаному напрямі, органами прокуратури області у поточному році до суду заявлено 47 позовів на загальну суму понад 18 млн грн. Наразі судами задоволено 39 позовних заяв прокурорів, з урахуванням поданих у минулому році, на суму більше, ніж 17,5 млн грн. Закрито провадження у зв’язку з добровільним усуненням порушень закону, що були підставою для звернення прокурора до суду, у 4 справах.

Першочергова увага ювенальних прокурорів при здійсненні представницької діяльності приділена захисту прав та інтересів найбільш уразливих категорій дітей, зокрема, дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування, інвалідів, а також дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей.

В поточному році поновлено права:
 -  7 дітей з малозабезпечених сімей та дітей-інвалідів на безкоштовне харчування та надання знижки в його оплаті у дошкільних навчальних закладах;
 -  8 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з числа випускників, на отримання одноразової грошової допомоги у розмірі 80 тис грн.

Завдяки активній та послідовній позиції органів прокуратури області судами задоволено 14 позовів про визнання протиправною бездіяльності місцевих органів влади, зобов’язання вчинити дії, спрямовані на оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки під будівлями та спорудами освітніх закладів, які перебувають у їх підпорядкуванні, орієнтовною вартістю понад 13,9 млн грн.

Окрім того, прокурорами вжито системних та комплексних заходів щодо забезпечення прав дітей, які потрапили у конфлікт із законом.

Упродовж 2019 року у кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх   не допущено порушення їх конституційних прав.

Більше половини неповнолітніх правопорушників звільнено від кримінальної відповідальності чи від відбуття покарання, у тому числі, шляхом застосування пробаційних заходів. Рівень злочинності серед неповнолітніх знизився на 46%. 

Особлива увага приділена здійсненню процесуального керівництва та підтриманню обвинувачення у провадженнях про злочини щодо статевої недоторканості дітей. У поточному році спільними узгодженими діями органів досудового розслідування та прокуратури забезпечено повне та всебічне досудове розслідування у 6 кримінальних провадженнях цієї категорії, обвинувальні акти в яких направлені до суду.

Завдяки принциповій позиції прокурорів, які підкріплюються беззаперечними доказами, в суді доведено винуватість 4 зловмисників, які отримали покарання у виді реального позбавлення волі за злочини сексуального характеру, потерпілими від яких стали діти.

Враховуючи наявність вражаючих фактів насильства безпосередньо у «неблагополучних» сім’ях, прокурори реагували на бездіяльність відповідних органів та служб, неодноразово скеровували листи про необхідність вжиття заходів щодо своєчасного вилучення дітей із небезпечного оточення.

Робота з окреслених питань триває.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1250