Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.04.2020

Ювенальні прокурори відстоюють у суді права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на отримання гарантованої державної грошової допомоги

  

Ювенальними прокурорами проводиться активна робота щодо поновлення прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які закінчили заклади освіти, на отримання гарантованої державної грошової допомоги.

Так, Чернігівський окружний адміністративний суд задовольнив позов Бахмацької місцевої прокуратури, зобов’язавши Районний центр з обслуговування закладів освіти Талалаївської районної ради нарахувати та виплатити випускникам підпорядкованого навчального закладу одноразову грошову допомогу, передбачену Законом України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування». Відтак, 3 випускникам буде виплачено державну допомогу – по 12 162 гривні кожному.

Встановлено, що  відповідачем  не нараховано та не виплачено дітям грошову допомогу, з огляду на те, що після закінчення школи вони продовжили навчання в інших навчальних закладах, а не працевлаштувалися чи стали на облік у центрі зайнятості. Також з необхідними документами для виплати допомоги до нього не зверталися.

При цьому, судом підтверджено правову позицію прокурора щодо необхідності здійснення виплат усім випускникам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, незалежно від того чи продовжили навчання або працевлаштувалися.

Крім того, обов’язок щодо виплати випускникам цієї категорії  одноразової грошової допомоги є безумовним та не залежить від наявності звернень про виплату грошової допомоги.

Довідково: на даний час на розгляді в суді перебуває ще 6 позовів прокурорів про нарахування та виплату  одноразової грошової допомоги 12 випускникам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на загальну суму понад 132 тисячі гривень.


Прес-служба прокуратури Чернігівської області

кількість переглядів: 1235