Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.11.2020

Прокуратура вживає заходів для своєчасного виконання вироків суду, за якими винних осіб засуджено до покарання у виді позбавлення волі

  

Одним із принципів кримінального процесу є невідворотність покарання.

Відповідно до Кримінального кодексу України,  покарання є заходом примусу, що застосовується від імені держави за вироком суду до особи, визнаної винною у вчиненні кримінального правопорушення, і полягає в передбаченому законом обмеженні прав і свобод. Покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень як засудженими, так і іншими особами.

Водночас, проведеною обласною прокуратурою перевіркою встановлено, що виконання вироків вказаної категорії досить часто ігнорується співробітниками поліції області. Як наслідок, засуджені тривалий час уникають від відбування покарання, що нівелює роботу правоохоронної системи у боротьбі зі злочинністю.

Так, Чернігівською місцевою прокуратурою до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за фактом невиконання судового рішення співробітниками Чернігівського ВП ГУНП в області за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 382 КК України.

За даними слідства, правоохоронці понад півроку не вживали заходів щодо виконання вироків стосовно двох засуджених до позбавлення волі. Вказане дозволило особам сховатися та наразі уникнути відбування призначеного покарання.

Лише після втручання прокуратури ці особи оголошені в розшук. На даний час вживаються заходи до встановлення місця їх перебування, затримання та приведення вироків до виконання.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно поліцейських доручено територіальному управлінню Державного бюро розслідувань, що розташоване у місті Києві та поширює свою діяльність на територію Чернігівської області.

Довідково: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1147