Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.11.2020

Обласна прокуратура надає роз’яснення з питань реалізації прав громадян на безоплатну правову допомогу

  

До внесення змін у Конституцію України в 2016 році, прокурори здійснювали представництво інтересів громадян у суді у випадках, якщо такі особи не спроможні були самостійно захистити свої порушені чи оспорювані права або реалізувати процесуальні повноваження через:
    недосягнення повноліття,
    недієздатність або обмежену дієздатність.
А також, якщо законні представники або органи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси такої особи, не здійснюють або неналежним чином здійснюють її захист.
Нині, відповідно до ст. 131-1 Конституції України, органи прокуратури здійснюють у суді лише представництво інтересів держави у виключних випадках.
В той же час, до обласної прокуратури продовжують надходити звернення громадян щодо представництва органами прокуратури їх інтересів у суді.
Враховуючи численні звернення з вказаного приводу роз'яснюємо.
Закон України «Про безоплатну правову допомогу» (далі - Закон), який набрав чинності 9 липня 2011 року, дозволяє особам реалізувати закріплене в ст. 59 Конституції України право на правову допомогу, зокрема, у випадках, коли вона відповідно до закону повинна надаватись безоплатно.
Суб'єктом надання безоплатної правової допомоги у нашому регіоні є Регіональний центр з надання безоплатної вторинної допомоги у Чернігівській області (далі – Центр), який діє у складі трьох місцевих центрів:
    Чернігівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги
Адреса: 14005, м. Чернігів, пр-кт. Миру, буд. 49а, офіс 709, 1007
Телефон: (0462) 77-43-58 та (0462) 77-51-68
E-mail: [email protected]
    Ніжинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги
Адреса: 16600, м. Ніжин, вул. Богуна, буд. 8
Телефон: (04631) 7-16-15, 7-16-17
E-mail: [email protected]
    Менський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги
Адреса: 15600, м. Мена, вул.Сергія Титаренка, 6а
Телефон: (04644) 3-30-01
Електронна пошта: [email protected]
Центри надають первинну та вторинну правові допомоги.
Первинна правова допомога включає такі види послуг:
o    надання правової інформації;
o    консультації і роз’яснення з правових питань;
o    складення заяв, скарг, інших документів правового характеру (крім процесуальних), а також надання допомоги у доступі до вторинної правової допомоги та медіації.
Право на безоплатну первинну правову допомогу мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.
Вторинна правова допомога передбачає наступні види правових послуг:
•    захист;
•    здійснення представництва інтересів осіб у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
•    складення документів процесуального характеру.
Право на безоплатну вторинну правову допомогу, на відміну від первинної, мають лише окремі категорії осіб, визначені Законом, з урахуванням двох критеріїв - критерію малозабезпеченості та належності до тих категорій осіб, для яких законами вже закріплено право на безоплатну правову допомогу.
Відповідно до критерію малозабезпеченості Закон надає право на безоплатну вторинну правову особам, якщо їхній середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, а також особи з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб – на всі види правових послуг, передбачених частиною другою статті 13 цього Закону
Серед інших осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, зазначені особи:
    до яких застосовано адміністративне затримання або адміністративний арешт;
    які відповідно до положень кримінального процесуального законодавства вважаються затриманими;
    до яких як запобіжний захід обрано тримання під вартою;
    стосовно яких відповідно до положень КПК України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, а також особи, засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або обмеження волі.
Для отримання такої допомоги громадяни мають право звернутися безпосередньо до одного із вищевказаних центрів або за номером Єдиного контакт-центру 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1173