Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.02.2021

У Чернігівській обласній прокуратурі відбувся семінар з питань організації розгляду звернень, запитів та особистого прийому

  

 

 Чернігівській обласній прокуратурі 18 лютого 2021 року відбувся навчальний семінар у режимі відеоконференцзв'язку на тему: «Правове регулювання та організація роботи з розгляду звернень і запитів, особистого прийому та забезпечення доступу до публічної інформації в органах прокуратури», проведення якого було заплановано за результатами робочих зустрічей з представниками Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та директором регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 


Тож захід відбувся за участі регіонального представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в області Ірини Жмаки, директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірини Протченко, регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в області Алли Лепехи, працівників Чернігівської обласної прокуратури, керівників місцевих прокуратур, їх заступників та прокурорів.
Відкрив семінар заступник керівника обласної прокуратури Андрій Никифорук. Він зазначив, що думка суспільства про роботу їх установи формується за рахунок прозорості, об'єктивності та результатів розглянутих звернень громадян, які отримали зворотній зв'язок. Тому для нього є важливим, щоб прокурори у Чернігівській області знали психолого-поведінкові аспекти роботи із заявниками та володіли в достатній мірі знаннями для надання відповідних консультацій та роз’яснень.
Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в області Ірина Жмака розповіла про види відповідальності за порушення вимог законодавства про звернення громадян та доступ до публічної інформації, а також про скарги, які надходять до неї на дії посадових осіб, які безпідставно відмовляють у наданні інформації, порушують строки розгляду та надають неповні відповіді.

 


Про дію в Україні національного превентивного механізму поінформувала регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в області Алла Лепеха. Регіональний координатор зазначила, що національний превентивний механізм створений з метою попередження катувань у місцях несвободи. Задля цього представниками Уповноваженого з прав людини здійснюються постійні моніторингові візити до цих установ.
Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко повідомила, що регіональний центр діє з січня 2013 року. У 2015 році створені 3 місцеві центри – Менський, Ніжинський та Чернігівський, які надають консультації з цивільних та адміністративних справ. У 2020 році центром розглянуто 21000 звернень громадян.
Також за словами Ірини Протченко громадяни можуть скористатися довідково-інформаційною платформою «WikiLegalAid», яка містить понад 1900 правових консультацій з різних питань.
У ході семінару учасники мали можливість поставити запитання та поділитися власним досвідом і особливостям правозастосування, які виникають на практиці.
Підводячи підсумки, заступник керівника Чернігівської обласної прокуратури Андрій Никифорук висловив щиру подяку запрошеним за змістовну та цікаву інформацію, що обов’язково буде корисною у роботі органів прокуратури зі зверненнями громадян. Зокрема наголосив, що співпраця у вказаній сфері з державними органами та установами – це запорука своєчасного та якісного реагування як на індивідуальні проблеми людей, так і на напружені конфлікті ситуації в громаді в цілому.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 839