Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
31.08.2022

На спільній нараді правоохоронних та державних органів Чернігівщини обговорено захист прав та інтересів дітей з числа внутрішньо переміщених осіб

  


Під головуванням заступника керівника Чернігівської обласної прокуратури Владислава Грюка 31 серпня 2022 року відбулася спільна нарада керівників правоохоронних та інших державних органів області з питань протидії підлітковій злочинності та вчиненню кримінальних правопорушень стосовно дітей, а також взаємодії правоохоронних та державних органів, служб у справах дітей задля забезпечення захисту і дотримання прав та інтересів дітей, які постраждали внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України.

У заході взяли участь представники Служби у справах дітей, Управління освіти і науки, Департаменту соціального захисту населення, Департаменту сім’ї, молоді та спорту Чернігівської обласної військової адміністрації, Чернігівського обласного центру соціальних служб, а також ГУНП в області та слідчого відділу УСБУ в області.

Відкриваючи нараду, Владислав Грюк зазначив, що завдяки скоординованим спільним діям, поступовому посиленню впливу наглядових та соціально-виховних заходів  спостерігається динаміка зниження рівня дитячої злочинності. Число скоєних підлітками злочинів цього року та кількість неповнолітніх, які їх вчинили, зменшилося вдвічі.

Водночас, присутні обговорили, що унаслідок Російської збройної агресії на території Чернігівської області загинуло 22 дитини. Ще 56 неповнолітніх зазнали фізичного або психічного насильства. Зруйновано та пошкоджено 51 дитячий заклад.

З огляду на вказане, правоохоронними органами переорієнтовано свою роботу на фіксацію слідів військових злочинів та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності. Усього, за фактами порушення законів та звичаїв війни, розпочато 86 проваджень, з яких 50 – за фактами вчинення злочинів стосовно дітей, 36 – у сфері охорони дитинства. Розкрито всі випадки вчинення сексуального насильства щодо неповнолітніх, до суду скеровано 2 обвинувальні акти щодо 3 військовослужбовців РФ.

Через воєнні дії 12 дітей залишилися без батьківського піклування.

Із закладів освіти інтернатного типу батькам та законним представникам повернуто майже дві тисячі дітей, у тому числі до родин, які опинилися у складних життєвих обставинах. Крім того, з інших регіонів вимушено переїхала на Чернігівщину понад 1 тисяча сімей з дітьми. Як наслідок, залишені без супроводу батьків та органів опіки та піклування, такі діти нерідко стають жертвами кримінальних посягань, чи у вимушених складних життєвих обставинах самі вчиняють кримінальні правопорушення.

Враховуючи викладене, першочергової уваги органів влади, правоохоронних органів, служб у справах дітей потребують питання забезпечення конституційних прав дітей із сімей, що вимушено залишили свої домівки через бойові дії; забезпечення безпеки дітей, що перебувають в закладах інституційного догляду області; запровадження  швидкої взаємодії органів та служб у справах дітей, поліції щодо виявлення дітей та сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, у тому числі через воєнні дії, та надання всього комплексу соціальних послуг; запобігання вчиненню кримінальних правопорушень стосовно дітей, які залишилися без домівки, у тому числі фактів насильства.

Забезпечення своєчасного виявлення та надання допомоги, соціальних послуг таким дітям, проведення з ними профілактичної роботи, має бути на сьогодні пріоритетом діяльності всіх державних та правоохоронних органів.

З цих питань запроваджено постійний обмін інформацією між Чернігівською обласною прокуратурою та структурними підрозділами Чернігівської обласної військової адміністрації.

За результатами наради визначено спільні узгоджені заходи для правоохоронних та інших державних органів, які спрямовані на забезпечення прав дітей в умовах правового режиму воєнного стану.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 664