Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.10.2022

Прокуратура повертає у розпорядження держави землі прибережної захисної смуги

  

Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу прокурора у справі за його позовом до Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області та приватної особи про визнання незаконним та скасування наказу про надання у власність землі, скасування рішення про державну реєстрацію та повернення Михайло-Коцюбинській селищній раді земельної ділянки водного фонду оціночною вартістю майже 1,5 млн грн.

Підставою для звернення до суду стала незаконна зміна цільового призначення ділянки із земель водного фонду на землі для індивідуального садівництва з метою подальшого її передання у приватну власність фізичній особі.

Надана у власність земля має привабливе розташування поблизу річки Річище, що є притокою Дніпра, та з врахуванням вимог ст. 5 Водного кодексу України належить до водних об’єктів загальнодержавного значення і не може перебувати у приватній власності.

Суд першої інстанції позов задовольнив повністю. Водночас, постановою суду апеляційної інстанції вказане рішення за скаргою відповідача скасовано з формальних підстав – неналежного визначення процесуального статусу сторін спору.

Разом з тим, Верховний Суд визнав доводи прокурора обґрунтованими, рішення про відмову в задоволенні позову скасував, звернувши увагу на невірне застосування процесуального законодавства апеляційним судом, повернув справу для продовження розгляду.

Робота прокурора щодо протидії порушенням у сфері використання земель водного фонду триває.

Наразі в судах за результатами проведених прокуратурою вивчень лише по Михайло-Коцюбинській ОТГ виявлено ряд фактів незаконної передачі у власність фізичних осіб земель водного фонду.

Відтак, ще 9 позовів за аналогічними фактами перебувають на розгляді в судах, тому, висновки Верховного Суду мають важливе значення для обґрунтування позиції прокурора у цих справах.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 463