Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.04.2023

За позовом прокурора до бюджету стягнуто 1,7 млн грн за недопоставлену електричну енергію для закладів освіти м. Чернігова

  

За принципової позиції ювенальних прокурорів в суді, рішенням від 12.04.2023 визнано недійсними 10 додаткових угод, укладених до публічного договору про забезпечення електричною енергією майже 250 об’єктів освітніх закладів та установ м. Чернігова та стягнуто до місцевого бюджету майже 1,7 млн грн, надмірно сплачених на їх виконання.

Як встановлено судом, укладення додаткових угод до договору на постачання електричної енергії для навчальних закладів нівелює процедуру закупівель як інституту та спричиняє шкоду інтересам держави, оскільки суб`єкт господарювання, не маючи на те законних підстав, в порушення принципів максимальної економії та ефективності використання бюджетних коштів, регламентованих Законом України «Про публічні закупівлі», упродовж 2021 року безліч разів підвищував ціну на електроенергію, що майже на 130% перевищило встановлений законодавцем поріг та призвело до переплати бюджетних коштів на 30% від узгодженої сторонами первісної ціни.

Враховуючи обґрунтованість вимог прокурора та очевидне порушення вимог бюджетного законодавства, оскаржувані додаткові угоди визнано судом недійсними, а безпідставно отримані енергопостачальною компанією кошти у розмірі 1,7 млн грн стягнуто до бюджету.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 643