Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.06.2023

Чернігівська обласна прокуратура провела спільну нараду керівників правоохоронних та інших державних органів регіону, які опікуються правами дітей

  

Під головуванням заступника керівника Чернігівської обласної прокуратури Владислава Грюка 15 червня 2023 року відбулась спільна нарада керівників правоохоронних та інших державних органів регіону, які опікуються правами дітей.

Під час засідання присутні обговорили питання ефективності взаємодії у сфері протидії підлітковій злочинності та захисту дітей від кримінальних посягань в період воєнного стану.

У заході взяли участь представники Головного управління Національної поліції в Чернігівській області, Служби у справах дітей, Управління освіти і науки, Департаменту сім’ї, молоді та спорту, Управління охорони здоров’я Чернігівської ОВА та обласного Центру соціальних служб.

Заступник керівника обласної прокуратури Владислав Грюк зазначив, що особливого значення набуває необхідність ефективної взаємодії всіх органів та служб, покликаних забезпечити дотримання прав дітей, насамперед, які внаслідок збройної агресії набули статусу внутрішньо переміщених дітей,  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також які виховуються у сім’ях, що опинилися у складних життєвих обставинах.

Питання своєчасного виявлення та надання допомоги таким дітям, недопущення фактів вчинення стосовно них насильства, має бути на сьогодні пріоритетом діяльності усіх державних та правоохоронних органів.

З початку року розслідувано 11 кримінальних проваджень, пов’язаних із домашнім насильством, та 9 – проти статевої свободи та статевої недоторканості дітей. Стосовно кривдників до суду направлено 12 обвинувальних актів.

Першочергову увагу слід приділити ефективному розслідуванню кримінальних правопорушень, пов’язаних зі збройною агресією проти України.

На території області під час активних бойових дій загинуло 22 дитини, ще 60 отримали поранення чи інші ушкодження здоров’я. Також внаслідок бомбардувань і артилерійських обстрілів пошкоджено та зруйновано понад 50 об’єктів дитячої інфраструктури. За вказаними фактами за процесуального керівництва ювенальних прокурорів слідчими усіх правоохоронних органів регіону розслідується 66 кримінальних проваджень.

До суду направлено 2 кримінальних провадження стосовно 3 військовослужбовців рф,я кі вчинили  воєнні злочини щодо дітей.

Вироком суду 3 осіб заочно засуджено до покарання у виді позбавлення волі на строк від 10 до 12 років.

За результатами проведеної наради учасники напрацювали комплекс узгоджених спільних заходів задля подальшої ефективної взаємодії та захисту прав дітей в умовах збройного конфлікту.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 382