Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.07.2023

Катував жителя села Вишневе – засуджено військовослужбовця РФ

  

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури визнано винним військовослужбовця країни-агресора у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Вироком суду його засуджено до 12 років позбавлення волі.

Прокурор у суді довів, що в кінці лютого 2022 року під час окупації села Вишневе Чернігівського району озброєний автоматичною вогнепальною зброєю засуджений спільно з іншими російськими військовими вдерлися на територію приватного господарства. Застосовуючи фізичну силу та погрожуючи розстрілом, він вимагав від місцевого мешканця інформацію про розташування на території села Збройних Сил України.

Не отримавши бажаних відповідей, потерпілого незаконно доставили до приміщення деревообробного підприємства, де окупант, вимагаючи від нього зізнання у «шпигунстві» на користь України, погрожував вбити його матір, наносив численні удари ногами, палицею та прикладом автомата в область живота, спини і голови, завдаючи сильного болю та моральних страждань, спричинивши у результаті тілесні ушкодження середнього ступеню тяжкості.

Відповідно до норм міжнародного гуманітарного права, застосування катування або нелюдського поводження щодо цивільних осіб заборонено.

Спеціальне досудове розслідування здійснювалося слідчими Управління СБУ в Чернігівській області.

Наразі вирок не набрав законної сили.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1803