Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.08.2023

Захопив дитину як заручника – російському військовому повідомлено про підозру

  

За процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури ідентифіковано та заочно повідомлено про підозру військовослужбовцю збройних сил рф за фактом захоплення та утримання дитини як заручника, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, 19.03.2022 російські військовослужбовці, перебуваючи на території одного з сіл Чернігівського району, викрали 15-річного підлітка, після чого протиправно утримували його по 22.03.2022 з метою спонукання його матері – військовослужбовця Збройних Сил України до надання відомостей про місця дислокації українських військових підрозділів. 

Реалізуючи свій злочинний умисел, військові рф здійснювали психологічний тиск на жінку шляхом систематичних дзвінків та надсилання повідомлень з погрозами фізичного насильства щодо дитини. Крім того, неповнолітнього примушували записувати голосові повідомлення, які надалі направлялись матері. Упродовж 4 днів потерпілий утримувався в неналежних санітарних умовах у гаражних та підсобних приміщеннях, позбавлений можливості зв’язатись з рідними.

Зазначені дії, які виразились у захопленні та утриманні дитини як заручника, прямо заборонені міжнародним гуманітарним правом.

Досудове розслідування здійснюється слідчими СУ ГУНП в Чернігівській області, за оперативного супроводу УСР в Чернігівській області, головного відділу контррозвідки Управління СБУ в Чернігівській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 3307