Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.08.2023

Організували незаконне переправлення військовозобов’язаного за кордон – викрито чотирьох жителів області

  

За процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури повідомлено про підозру начальниці Управління адмінпослуг однієї з міських рад, а також трьом її спільникам. Всім чотирьом інкримінують перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України в особливий період та організацію незаконного переправлення особи через державний кордон України (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1, ч. 3 ст. 332 КК України).

За даними слідства, підозрювані під час дії воєнного стану організували незаконне переправлення через державний кордон України військовозобов’язаного чоловіка. Вони виготовили для нього підроблені документи, які надають право безперешкодного виїзду за кордон на постійне місце проживання до Республіки Польща.

Загалом пакет фіктивних документів включав у себе витяг про зміну місця проживання, довідку військовозобов'язаного, який виїжджає за кордон, приписне посвідчення військовозобов'язаного з недостовірними відмітками про взяття та зняття з військового обліку, витяг з реєстру територіальної громади з відміткою про вибуття на постійне проживання до Республіки Польща, а також  відмітки у паспортах для виїзду за кордон на постійне місце проживання

При цьому очільниця ЦНАПу розуміла, що ухилянт не знятий з військового обліку. Маючи доступ до баз даних, вона змінювала його місце проживання, формуючи відповідні витяги.

Також підозрювані надавали поради, вказівки та засоби для усунення інших перешкод при перетині державного кордону та оформленні необхідних документів.

За свої послуги вони вимагали 2500 доларів США.

Наразі трьох підозрюваних затримано та обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Досудове розслідування та оперативний супровід здійснюється Управлінням СБУ в Чернігівській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 3194