Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.09.2023

Командира батальйону ЗС РФ судитимуть за вбивство Захисника України та катування цивільних осіб

  

Прокурорами Чернігівської обласної прокуратури в порядку спеціального досудового розслідування направлено до суду обвинувальний акт стосовно командира батальйону 74 окремої гвардійської мотострілецької бригади збройних сил рф за фактами порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством (ч. 1, 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, 9 березня 2022 року батальйон під командуванням майора російської армії зайняв село Лукашівка Чернігівського району. Наступного дня під час обшуків помешкань жителів села військові рф виявили військовослужбовця Збройних Сил України. Також вони незаконно затримали двох місцевих чоловіків та неповнолітнього хлопця.

При цьому обвинувачений розумів, що захисник України вибув зі строю, припинив брати участь у воєнних діях та мав право на захист як військовополонений, який потрапив під владу супротивної сторони. Не дивлячись на це, він розстріляв його з автоматичної зброї під час допиту.

Одразу після цього майор зс рф катував двох чоловіків та неповнолітнього, погрожував їм вбивством, наносив удари, а також імітував їх страту, стріляючи з автомата над головами.

Пізніше, 10 березня 2022 року, командир батальйону з іншим військовим країни-агресора на подвір’ї місцевого мешканця катували його, імітуючи розстріл.

Таке жорстоке поводження з цивільним населенням та військовополоненими заборонено міжнародним гуманітарним правом і є порушенням законів та звичаїв війни.

За вчинене обвинуваченому загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років, або довічне позбавлення волі.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Управління СБУ в Чернігівській області за оперативного супроводу УСР в Чернігівській області ДСР НП.  

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1542