Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.09.2023

Незаконно видобували торф – викрито чотирьох учасників організованої злочинної групи

  

За процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури депутатці однієї з місцевих рад Київської області та її трьом спільникам повідомлено про підозру у легалізації (відмиванні) майна, одержаного злочинним шляхом, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, у великому розмірі, незаконному видобуванні корисних копалин, вчиненому організованою групою (ч. 2 ст. 209, ч. 4 ст. 240 КК України).

За даними слідства, депутатка, будучи директором підприємства, разом з його засновником та двома знайомими організувала незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення – торфу під виглядом виконання робіт з очищення русел каналів меліоративної системи на території однієї з територіальних громад Чернігівської області.

Внаслідок протиправних дій учасників організованої групи довкіллю заподіяна екологічна шкода у розмірі понад 2 млн грн.

Крім того, підозрювана за попередньою змовою з власником товариства з метою легалізації одержаних злочинним шляхом корисних копалин організувала їх переробку. Також вони офрмлювали накладні на торф та продавали його, укладаючи договори з підприємцями реального сектору економіки.

Загалом у період з жовтня 2022 року по березень 2023 року зловмисники реалізували 1800 т покривної суміші, виготовленої з торфу, «заробивши» у результаті понад 2,2 млн грн.

Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Досудове розслідування здійснюється слідчими СУ ГУНП в Чернігівській області, за оперативного супроводу УСР в Чернігівській області ДСР НП.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

  

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 989