Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.09.2023

Захопив дитину як заручника – судитимуть російського військового

  

Прокурорами Чернігівської обласної прокуратури в порядку спеціального досудового розслідування скеровано до суду обвинувальний акт стосовно військовослужбовця збройних сил рф за фактом захоплення та утримання дитини як заручника, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, 19.03.2022 російські військовослужбовці, перебуваючи на території одного з сіл Чернігівського району, викрали 15-річного підлітка, після чого протиправно утримували його по 22.03.2022 з метою спонукання його матері – військовослужбовця Збройних Сил України до надання відомостей про місця дислокації українських військових підрозділів. 

Реалізуючи свій злочинний умисел, військові рф здійснювали психологічний тиск на жінку шляхом систематичних дзвінків та надсилання повідомлень з погрозами фізичного насильства щодо дитини. Крім того, неповнолітнього примушували записувати голосові повідомлення, які надалі направлялись матері. Упродовж 4 днів потерпілий утримувався в неналежних санітарних умовах у гаражних та підсобних приміщеннях, позбавлений можливості зв’язатись з рідними.

Зазначені дії, які виразились у захопленні та утриманні дитини як заручника, прямо заборонені міжнародним гуманітарним правом.

Досудове розслідування здійснювалось слідчими СУ ГУНП в Чернігівській області, за оперативного супроводу УСР в Чернігівській області, головного відділу контррозвідки Управління СБУ в Чернігівській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 3517