Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.11.2023

Прокуратура на захисті земель історико-культурного призначення, розташованих на території поселення «Ялівщина»

  

До Деснянського районного суду м. Чернігова прокуратурою пред’явлено позов в інтересах держави в особі Чернігівської ОДА до фізичної особи про усунення перешкод у користуванні земельними ділянками історико-культурного призначення площею 0,35 га.

Підставою для вжиття заходів прокурорського реагування стало те, що приватна особа набула у власність дві земельні ділянки на території міста Чернігова, які входять в межі пам’ятки археології місцевого значення поселення «Ялівщина» II-I тис. до н.е., I тис., XI-XIII ст. і повністю потрапляють у межі охоронної археологічної зони № 2 м. Чернігова.

У результаті отримання у приватну власність земель історико-культурного призначення як земель для житлової та громадської забудови порушено виключне право держави на пам’ятки археології та земельні ділянки, на яких вони розташовані, що, в свою чергу, суперечить вимогам земельного законодавства та Закону «Про охорону культурної спадщини», створює реальні ризики пошкодження (знищення) частини археологічної спадщини України.

За таких обставин, на підставі зібраних та проаналізованих доказів, для збереження історико-культурної спадщини міста прокуратурою підготовлено та скеровано до суду позов з вимогами повернути земельні ділянки площею 0,35 га державі та скасувати в Державному земельному кадастрі реєстрацію вказаних ділянок.

Подальша робота з цих питань триває.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 569