Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.12.2023

До 12 років позбавлення волі засуджено російського військового, який захопив дитину у заручники під час окупації Чернігівщини

  

За публічного обвинувачення ювенальних прокурорів Чернігівської обласної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду російського військовослужбовця визнано винним у захопленні та утриманні дитини як заручника, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України). Вироком Чернігівського районного суду Чернігівської області його засуджено до 12 років позбавлення волі.

Розслідуванням встановлено, що 19 березня 2022 року російські військовослужбовці, перебуваючи на території одного з сіл Чернігівського району, викрали 15-річного підлітка, після чого протиправно утримували його упродовж чотирьох днів з метою спонукання його матері – військовослужбовця Збройних Сил України до надання відомостей про місця дислокації українських військових підрозділів. 

Реалізуючи свій злочинний умисел, військові рф здійснювали психологічний тиск на жінку шляхом систематичних дзвінків та надсилання повідомлень з погрозами фізичного насильства щодо дитини. Крім того, неповнолітнього примушували записувати голосові повідомлення, які надалі направлялись матері. Упродовж 4 днів потерпілий утримувався в неналежних санітарних умовах у гаражних та підсобних приміщеннях, позбавлений можливості зв’язатись з рідними.

Зазначені дії, які виразились у захопленні та утриманні дитини як заручника, прямо заборонені міжнародним гуманітарним правом.

Прокурором у судовому засіданні надано докази вчинення громадянином рф злочину проти цивільного населення.

Досудове розслідування здійснювалось слідчими СУ ГУНП в Чернігівській області за оперативного супроводу УСР в Чернігівській області, головного відділу контррозвідки Управління СБУ в Чернігівській області.

Наразі рішення суду не набрало законної сили.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 930