Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.01.2024

6 тис. доларів США за незаконний перетин кордону військовозобов’язаними – судитимуть учасників організованої злочинної групи

  

Прокурорами Чернігівської обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно учасників організованої злочинної групи за фактами незаконного переправлення осіб через державний кордон України, перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період (ч. 1 ст. 114-1, ч. 3 ст. 332 КК України).

За даними слідства, мешканець міста Чернігова у травні 2022 року разом зі спільниками організував злочинну схему виїзду за кордон військовозобов’язаних чоловіків. Діючи у складі організованої групи, обвинувачені за грошову винагороду виготовляли підроблені тимчасові посвідчення військовозобов’язаних та довідки військово-лікарської комісії чоловікам призивного віку, для їх подальшого незаконного виїзду за кордон.

Зловмисники підшукували осіб, які підлягали мобілізації, але не бажали проходити військову службу і мали намір залишити територію України, доводили до їх відома вартість отримання підроблених документів, після чого організовували їх «виготовлення» та подальше направлення засобами поштового зв’язку. Крім цього, вони надавали поради і вказівки стосовно порядку незаконного перетину державного кордону, пояснюючи як необхідно себе поводити із співробітниками ДПСУ та яку інформацію слід повідомляти.

Свої послуги вони оцінювали від 1000 до 6000 доларів США.

У результаті злочинних дій обвинувачених військовозобов’язані чоловіки призовного віку мали можливість незаконно залишати територію України з метою ухилення від призову за мобілізацією, перешкоджаючи тим самим законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період, що ускладнювало їх належне комплектування.

Досудове розслідування та оперативний супровід здійснювалося Управлінням СБУ в Чернігівській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

       

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 430