Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.02.2024

До органів прокуратури Чернігівської області у 2023 році звернулося майже 4000 громадян. З яких питань громадяни зверталися найчастіше?

  

У 2023 році до органів прокуратури Чернігівської області надійшло 3768 звернень, що на 31 % більше ніж у 2022 році (2883). 892 звернення стосувалися питань, що належать до компетенції органів влади та контролю, тому відповідно до вимог законодавства їх скеровано за належністю.

З вирішених органами прокуратури упродовж 2023 року 2380 звернень переважають звернення з питань досудового розслідування – 1573.

Одночасно, значна кількість звернень, що надійшли упродовж 2023 року, пов’язана саме із розслідуванням кримінальних правопорушень за фактами порушення законів та звичаїв війни. Здебільшого обласною та окружними прокуратурами розглядалися звернення фізичних та юридичних осіб, майно яких знищено внаслідок ракетних та артилерійських обстрілів; громадян, які отримали поранення або родичі яких загинули внаслідок активних бойових дій, а також зникли під час виконання бойових завдань.

За такими зверненнями відомості про скоєні воєнні злочини вносилися до Єдиного реєстру досудових розслідувань; особи визнавалися потерпілими у кримінальних провадженнях вказаної категорії; прокурорами призначалися експертизи, проводилися допити та інші слідчі (розшукові) дії.

Окрім того, упродовж 2023 року до органів прокуратури області надійшло 76 запитів на публічну інформацію. Задоволено та надано інформацію на 34 запити, роз’яснено положення законодавства 27 запитувачам. За належністю іншим розпорядникам інформації надіслано 13 запитів.

Також звертаємо увагу, що прийом громадян в органах прокуратури відновлений з 01.07.2023 у зв’язку із скасуванням постановою Кабінету Міністрів України від 27.06.2023 № 651 запровадженого на території України карантину та обмежувальних протиепідемічних заходів.

Відтак, у 2023 році на особистому прийомі прийнято 411 громадян, що удвічі більше ніж у 2022 році (197).

При цьому звертаємо увагу, що відповідно до пункту 19 Порядку організації та проведення особистого прийому в Чернігівській обласній прокуратурі (далі – Порядок) керівник обласної прокуратури приймає громадян за зверненнями, в задоволенні яких відмовлено його першим заступником, заступниками, або у разі оскарження їх дій чи рішень. Попередній запис громадян на особистий прийом до керівника обласної прокуратури здійснюється на підставі письмової заяви громадянина, в якій викладається суть порушеного питання та до якої додаються копії оскаржуваних відповідей за його попередніми зверненнями. Запис розпочинається наступного дня після проведення керівником особистого прийому та завершується за п’ятнадцять днів до передбаченої графіком дати здійснення прийому (п. 15 Порядку).

Перший заступник, заступники керівника обласної прокуратури приймають громадян без попереднього запису в день їх звернення згідно з графіком з питань, розгляд яких віднесено до їх компетенції відповідно до розподілу функціональних обов’язків, щодо незгоди з діями чи рішеннями, прийнятими за результатами розгляду їхніх звернень керівником самостійного структурного підрозділу обласної прокуратури, керівником окружної прокуратури, а також з питань зволікання, тривалого неприйняття ними рішень.

Прокурорами відділу організації прийому громадян, розгляду звернень та запитів обласної прокуратури прийом громадян здійснюється з понеділка по четвер з 09.00 год. до 13.00 год. та з 13.45 год. до 17.30 год., у п'ятницю – з 09.00 год. до 13.00 год. та з 13.45 год. до 16.15 год.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 406