Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.02.2024

Чернігівська міська рада безоплатно передає землі громади під забудову приватним будівельним компаніям

  

Рішеннями Чернігівської міської ради, проголосованими на сесії від 08.02.2024, Комунальному підприємству "Чернігівбудінвест" Чернігівської міської ради передано ряд земельних ділянок комунальної власності для здійснення їх подальшої забудови приватними будівельними компаніями.

Водночас, такі рішення грубо порушують вимоги земельного законодавства, оскільки згідно з положеннями ст. 134 Земельного кодексу України, право забудови земельних ділянок комунальної форми власності має продаватися на земельних торгах, що, у свою чергу, сприяє наповненню міського бюджету.

Більше того, самою Чернігівською міською радою 24.04.2019 прийнято рішення «Про забезпечення конкурентного підходу до передачі в оренду вільних від забудови земельних ділянок комунальної власності», назва якого говорить сама за себе.

Використання ж схеми з попередньої передачі землі в постійне користування КП «Чернігівбудінвест» створює для приватних компаній забудовників (інвесторів) умови для отримання земель під забудову в обхід конкурсних процедур та без сплати коштів до бюджету. Така «самаритянська» діяльність з фактично безоплатною передачею земель в межах міста обласного значення під забудову, очевидно, спричиняє мільйонні збитки бюджету територіальної громади, що звертає на себе увагу правоохоронних органів.

Зокрема, слідчими ГУНП в Чернігівській області за процесуального керівництва прокурорів Чернігівської обласної прокуратури розслідувалося кримінальне провадження за фактом здійснення забудови земельних ділянок комунальної власності Чернігівської територіальної громади приватними забудовниками в обхід тендерних процедур за посередництва КП «Чернівгівбудінвест».

Слідчими встановлено факти безоплатної забудови приватними підрядними організаціями земельних ділянок, які розташовані в мікрорайоні «Масани», а також по вул. Г. Полуботка, а проведеними судовими земельно-оціночними експертизами підтверджено завдані територіальній громаді збитки на понад 34 млн гривень.

Відтак на даний час вже зібрано достатньо доказів для повідомлення про підозру фігурантам злочину, у зв’язку з чим, відповідно до вимог КПК України кримінальне провадження для подальшого розслідування передано за підслідністю до Національного антикорупційного бюро України.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 191