Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.02.2024

Катували та розстріляли трьох братів – на Чернігівщині судитимуть російського військового командира й військовослужбовця

  

Прокурорами Чернігівської обласної прокуратури у порядку спеціального досудового розслідування направлено до суду обвинувальний акт стосовно командира одного з підрозділів центрального військового округу зс рф та російського військового за фактами порушення законів та звичаїв війни, вчинених за попередньою змовою групою осіб, поєднаних з умисним вбивством (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, 18 березня 2022 року російські військовослужбовці за наказом полковника командира ворожих військ, який мав позивний «Закон», незаконно ув’язнили трьох братів, один з яких раніше був учасником АТО/ООС.

У подальшому окупанти на території однієї з громад області протягом чотирьох днів незаконно утримували чоловіків у неналежних умовах, постійно били та змушували підтвердити їх участь у знищенні техніки ворога. Один з братів, не витримавши катування, вказав на причетність до підриву колони, хоча не мав до цього жодного відношення.

Отримавши «зізнання», командир ворожих військ – «Закон», 21 березня 2022 року віддав своїм підлеглим, у тому числі іншому встановленому військовослужбовцю, наказ вбити цивільних осіб.

У цей же день російські військові розстріляли трьох братів, залишили їх тіла в ямі та присипали землею. Проте одному з них вдалось вижити й самостійно вибратись з місця поховання.

За вчинене обвинуваченим загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років або довічне позбавлення волі.

Спеціальне досудове розслідування здійснювалося слідчими СУ ГУНП в Чернігівській області за оперативного супроводу УСР в Чернігівській області.

Окрім того, допомогу в ідентифікації причетних до злочину військовослужбовців РФ надала громадська організація «Truth Hounds», яка займається документуванням воєнних злочинів.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 219